ORTA NAMAZ *** HZ. İSA'NIN GELECEĞİ KONUSU
Cuma, 24 Nisan 2015 00:00

ORTA NAMAZ

Selamünaleyküm Süleyman hocam, Kur'ân'da üç vakit namaz yazdığını söylüyorsunuz, biliyorum ki bu sizin için büyük bir cesaret, ancak A'llahın hükmü gizlenemez. Benim sorum salatı vusta (orta namaz) ilgilidir. Orta namazın gece namazı olduğunu söylüyorsunuz, İSRA-79 da ''Sana özgü olarak'' derken kim kastediliyor? MUZEMMİL-20 ayetinde neyin affedilmesi söz konusudur? ALLAH razı olsun hocam...

Cevap: Orta namazı daha önceki yazılarımda anlatmıştım. Kanaatime göre Kur'ân'ın vurgu ile emrettiği Salât-ı Vustâ (Orta Namaz) gecenin ortasında kılınan teheccüd namazıdır. İsrâ 78-79. âyetlerde şöyle buyurul­maktadır: "Güneşin sarkmasından (ufkun altına kaymasından) gecenin kararmasına kadar namaz kıl ve sabahın Kur'ân'ın(ı, uzunca Kur'ân okunan sabah namazını) da (unutma). Çünkü sabah Kur'ân (okuması) görülecek şeydir. Ayrıca senin, gecenin bir kesiminde de Kur’ân oku(yup namaz kıl)mak üzere uyanman gerekir! Böylece Rabbinin seni güzel bir makama ulaştırması umulur."

Son âyette hitap, elbette önce, Kur'ân'ın kendisine indirildiği Hz. Muhammed A. adır. Ama bu hitap onun şahsında bütün Kur'ân okuyanlara, bütün inananlara yöneliktir. Kur'ân'a inanan her müslüman bu emirle yükümlüdür. Yani gece namazı yalnız Hz. Muhammed'e değil, bütün insanlara emredilmektedir. Yalnız gündüz namazları cemaat namazı iken gecenin ortasında kılınan namaz bireysel namazdır. Çünkü gecenin ortasında cemaatin toplanması güçtür. Her birey gecenin bir saatinde kalkar o dingin zamanda namaz kılıp Rabbine yalvarır. Zira gece ibadeti daha huzurlu, daha oturaklıdır. Kur'ân bunu sadece İsra Suresinde değil, ilk surelerinde de vurgulamıştır. İşte iniş tarihi bakımından üçüncü Sure olan Müzzemmil Suresinde şöyle buyurulur:

"1- Ey örtüsüne bürünen, 2- Geceleyin kalk (namaz kıl); yalnız gecenin birazında (uyu). 3- Gecenin yarısında (kalk) yahut bundan biraz eksilt. 4- Veya bunu artır ve ağır ağır Kur'ân oku. 5- Doğrusu biz, senin üzerine ağır bir söz bırakacağız. 6- Gerçekten gece kalk(ıp ibâdet et)mek daha oturaklı ve (geceleyin) söz (du‘â) daha etkilidir." (Müzzemmil: 1-5)

 


 

HZ. İSA'NIN GELECEĞİ KONUSU

Sn Hocam; Web sitenizde Hz İsa'nın gökten ineceği konusunu o kadar güzel ve net olarak işlemişsiniz ki, anlatımınıza hayran kalmamak elde değil. Allah sizden ve sizin gibi gerçek âlimlerden razı olsun. Allah yardımcınız olsun, çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum...

Cevap: Sağ olun Mert bey. İsminize layıksınız. Selamlar, sevgiler...