Hangi fetvaya uymalıyız? *** Borsada paramı değerlendirmem dinen uygun mu?
Perşembe, 01 Eylül 2011 13:39

Hangi fetvaya uymalıyız?

Selamünaleyküm hocam, benim danışmak istediğim konu şu; birisi hem diyanete hem de sizin gibi gerçekten ilim irfan sahibi insanlara aynı anda bir konuyu danışsa ve birbirinden farklı 2 cevap gelse İlla diyanete mi uymalıdır yoksa ikisinden sizinkine uyabilir mi? Mesela şartlı talak yoktur insanların uydurmasıdır yemin niyeti yada talak niyeti olsun fark etmez şartlı talak yada talakı şarta bağlama talak olmaz "Şart olsun o eve girersen", "O eve girersen boşsun", " O eve girersen boşarım" gibi sözler talak olmaz demiştiniz vatan gazetesinde hatırladığım kadarıyla doğrumu anlamışım hocam? Diyanetin fetvası yerine bu görüşe ve fetvaya göre hareket edilebilir değil mi hocam? Bir de hocam birisi kurban-oruç ve bazı başka konularda sizinkinden farklı olan diyanetin görüşüne göre hareket ederse merak ettiği konularda size danışıp ona göre hareket edebilir mi?

Not: Hocam bazı insanlar ilim sahibi insanlara çok sık danışır ( fıkıh olsun kelam olsun) bu sebeplen güvendiği ilim sahibi insanlar bazen meşgul olabilir diye 2-3 tanesine aynı anda soru sorabiliyor.

 

Cevap: Bu şahıs eğer bize güvenmiyorsa niçin soru gönderip bizi meşgul ediyor? Tuhaf bir şey doğrusu. Biz cevaplarımızı Kur'ân'a dayandırıyoruz, insanların görüşlerine değil. Din konusunda tek ölçü bilgidir. Resmi veya gayri resmi kuruluş olmak ölçü değildir. Din hükümlerinde Referansımız insanların görüşleri değil, Kur'ân hükümleridir. Kur'an kaç yerde "Hüküm vermek Allah'a mahsustur", kendi dilleriniz ve düşüncelerinizle dine yasaklar sokmayın, şu helal, şu haram demeyin. Böyle yapanlar Allah'a iftira etmiş olurlar. Allah'a iftira edenler ise asla iflah olmaz. (Nahl Suresi) buyurmaktadır.

İmdi kimin cevabı Kur'ân'a uygunsa işte o cevaba uyulur. Diyanetinki uygunsa onun sözüne, bizim cevabımız Kur'ân'dan delilli ise bizim sözümüze uymanız gerekir. Din Kur'ân'ın hükmüdür. Kur'ân'da boşama şekli açıkça belirtilmiştir. "Boşama iki defadır. (Bundan sonra kadını) ya iyilikle tutmak, ya da güzelce salıvermek (lâzım)dır. Onlara verdiklerinizden bir şey geri almanız, size helâl değildir. Şayet erkek ve kadın, Allah’ın sınırlarında duramayacaklarından korkarlarsa başka. Eğer erkek ve kadının, Allah’ın sınırlarında duramayacaklarından korkarsanız, o zaman kadının (ayrılmak için) verdiği fidye(hakkından vazgeçmesin)de ikisine de bir günah yoktur. İşte bunlar Allah’ın sınırlarıdır, sakın bunları aşmayın. Kim(ler) Allah’ın sınırlarını aşarsa işte onlar zâlimlerdir." (Bakara: 229)

"1- Ey peygamber, kadınları boşa(mak iste)diğiniz zaman onları iddetleri içinde (âdetten temiz oldukları sırada) boşayın ve iddeti sayın (üç defa âdet görüp temizlenmelerini hesabedin). Rabbiniz Allah'tan korkun (bekleme süresi içinde) onları evlerinden çıkarmayın. Kendileri de çıkmasınlar. Ancak apaçık bir edepsizlik yapmaları durumu, bu hükmün dışındadır (o zaman evden çıkarabilirsiniz). Bunlar Allah'ın sınırlarıdır. Kim Allah'ın sınırlarını geçerse, kendisine yazık etmiş olur. Bilmezsin belki Allah, bundan sonra (iddet süresi içinde) yeni bir iş ortaya çıkarır (gönülleri uzlaştırıp birleşme ortamı yaratır).

2- Sürelerinin sonuna vardıklarında ya onları güzelce (yanınızda) tutun yahut güzellikle onlardan ayrılın. (Eşinizi yanınızda tutmak veya ondan ayrılmak için) içinizden adaletli iki kişiyi de şâhid tutun. Şâhidliği Allah için yapın. İşte içinizden Allah'a ve Son Güne inanan kimseye öğütlenen budur. Kim Allah(ın yasakların)dan sakınırsa (Allah) ona bir çıkış (yolu) yaratır." (Talak: 1-2)

İşte Kur'ân'ın hükmü budur. Burada şartlı boşama diye bir şey var mı? İbn Teymiyye de talak şartını geçerli görmemekte, ancak yemin hükmünde görüp buna kefaret vermeyi önermektedir. Fetâvâsına bakılabilir. Kadın nasıl boşanır? Bu da âyetler yanında sağlam Hadislerde açıklanmıştır. Her ay bir boşama vermek suretiyle ancak üç ayda boşama işlemi tamamlanabilir. Başka türlü boşama, dinen (Kur'ân açısından) geçerli değildir.

 

Borsada paramı değerlendirmem dinen uygun mu?

Benim size bir sorum olacak. Hayat şartlarının zorlaştığı bu zamanda. Geleceğimi kurmak adına. borsa da çok küçük bir hisse senedi alıp yatırım yaparak ve kendimi riske atmadan paramı arttırmak istiyorum. Tabi bu biraz kumar işine de benzediği için sormak istiyorum borsa oynamak günah mıdır? Emel Ç.

Cevap: Borsada hile olduğu kesin. Birileri para kazanmak için hisse senetlerinin değeriyle oynuyor, manipüle ediyor, birden değer yükseliyor, yükselince elindeki çok miktarda senetleri hemen paraya çeviriyor. Ondan sonra bu senetlerin değeri düşüyor, bu kez de onlara para yatırmış olanlar zarar ediyor. Böyle bir sistemin helâl zülâl para kazandıracağına inanmıyorum. Ama işin içinde böyle şikeler, hileler olmasa sadece hisse senedi satın alma ve satma şeklinde bir işlem olsa bunun haram olduğu söylenemez. Çünkü bir malı almak da satmak da mubahtır. Zaten ticaret de alım satımdan ibarettir. En helal para, kişinin elinin emeğiyle, alnının teriyle kazandığı paradır. Böyle kuşkulu şeylerle uğraşmanızı tavsiye etmem. Üç günlük geleceği garanti altına almayı düşünüyorsun, güzel de ya ebedî geleceğin hakkında ne düşünüyorsun?

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ