ÇORAP ÜZERİNE MESİH SORUNU *** PEYGAMBERİMİZİN EVLENMESİNE KAFAYI TAKAN BİR GENCE
Salı, 07 Nisan 2015 00:00

ÇORAP ÜZERİNE MESİH SORUNU

İyi akşamlar değerli hocam, size bir arkadaşımın bana sorduğu bir soruyu yönelteceğim. Bu soru abdest ile ilgili, arkadaşımın kendisi ofis çalışanı fakat arkadaşımın, tıbbi ismi ankilozan spondilit denen omurga rahatsızlığı mevcut. Bu hastalıktan muzdarip olan insanlar eklemlerini zaman zaman çok zor hareket ettirebiliyorlar. Arkadaşımın bana olan sorusu ise şu şekilde: Kendisi sabah evden çıkarken sol ayak çorabını çok zor giyebiliyormuş, ofisteyken her abdest alışında çorabını çıkarmakta çok zorluk çekmekte. Bu durumda çorabını çıkarmadan nasıl abdest alabilirim, sol ayağımı yıkamasam olur mu ya da böyle bir durum için dinimizde bir kolaylık mevcut olup olmadığı hususundadır. Size sağlık ve huzur dolu bir ömür diliyorum, hoşça kalın hocam...

Cevap: Türkçede bir darbı mesel vardır: "Bizim oğlan bina okur, döner döner yine okur" Allah şahit ki bu meseleyi en az elli kez yazdım. Ama okunmuyor, sonra sorulan şeyler tekrar tekrar soruluyor. Her ne ise Maide Suresinin 6. âyetinde iki organın yıkanması, iki organın da meshedilmesi emredilir. Yıkanması emredilen organlar, yüz ile dirseğe kadar iki kol. Meshedilmesi emredilen organlar da: baş ile iki ayaktır. Meshedilecek organın üstünde giysi varsa giysiyi çıkarmaya gerek yoktur. Giysi üzerine meshedilebilir. Yani baştaki eşarp, türban, sarık veya sargı üzerine, ayaktaki çoraplar üzerine meshedilebilir. Çorapları çıkarmaya gerek yoktur. Bu hususta kadınla erkek arasında fark yoktur. Sarığın, sargının, eşarbın veya çorabın daha önce abdestli olarak giyilmiş olması da şart değildir. Maide 6. âyetin meali şöyledir:

"Ey inananlar, namaza dur(mak iste)diğiniz zaman yıkayın: yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi; meshedin: başlarınızı ve aşıklara kadar ayaklarınızı. Eğer cünüp iseniz tam temizlenin. Hasta, yahut yolcu iseniz, yahut biriniz tuvaletten gelmişse, ya da kadınlara dokunmuş da su bulamamışsanız temiz toprağa teyemmüm edin; ondan yüzlerinize ve ellerinize sürün. Allah size güçlük çıkarmak istemiyor, fakat sizi temizlemek ve size olan ni‘metini tamamlamak istiyor ki, şükredesiniz."


 

PEYGAMBERİMİZİN EVLENMESİNE KAFAYI TAKAN BİR GENCE

Cevap: Elli defa açıkladığım şeyi sormanın ne anlamı var? Sana ne Peygamberimizin kaç hanım aldığı? Bize Peygamberimizin kaç hanım almış olması değil, bıraktığı mesajdır önemli olan? Bir de gerilere git de Davud'un yüz hanım, oğlu Hz. Süleyman'ın da bin hanım aldığını Tevrat'tan oku. Peygamberimizin aldığı hanımlar, durumlarından şikâyet mi ettiler, yoksa bununla iftihar mı ettiler? Mü'minlerin anneleri olmak onlar için en büyük şereftir. Var sen Kur'ân oku, ona göre yaşa. Peygamber'i eleştirmenin sana sadece ziyanı olur, kârı olmaz evladım!