HADİSİ İNKÂR KÜFRÜ GEREKTİRİR Mİ? (1)
Perşembe, 02 Nisan 2015 00:00

HADİSİ İNKÂR KÜFRÜ GEREKTİRİR Mİ? (1)

Babam laf arasında dövme ile ilgili hadisi reddetmişti? Sahih hadisi reddeden kâfir olur diye yazıyor. Babam inançlı biridir. Bir arkadaşımız dövme yaptırmak istiyordu. Ben de hadisi söylerken babam "olur mu öyle şey dedi" Sahih hadisi reddettiği için bütün amelleri boşa mı gider? Kâfir mi olur? Gerçekten çok üzüldüm. İki tane de kurban aldı. Bu da boşa mı gitmiş olur şimdi? Elfaz-ı küfür beni çok endişelendiriyor. Cevaplarsanız çok sevinirim…

Cevap: O hadisin sahih olduğunu kim söyledi? Hadislerin yüzde yüz peygamber sözü olduğu ispat edilemez. Bu sözler 150-200 yıl sonra yazıya dökülmeğe başlamıştır. Arada altı yedi nesil var. Siz babanızdan duyduğunuz sözü bir ay, iki ay sonra yüzde yüz aynı kelimelerle aktarabilir misiniz? Dövme hakkındaki hadis, senet bakımından sağlam olsa bile Kur'ân'ın ruhuna tam uymaz. Çünkü A'raf Suresinin 32'nci âyetinde: Allâh’ın, kulları için çıkardığı süsü ve güzel rızıkları kim harâm etti?” De ki: “O, dünyâ hayâtında inananlarındır, kıyâmet günü de yalnız onlarındır.” buyurulmaktadır. Ayrıca Peygamberimiz kadınların süslenmelerini teşvik etmiştir. Bu konuda bir okuruma verdiğim yanıtı yineliyorum:

Kur'ân'da dövme ile ilgili bir âyet geçmez. Nisa Suresinin 120. âyetinde, Allah'ın yaratışını, doğal durumu değiştirmenin şeytan işi olduğu belirtilir. İşte bu doğalı değiştirme konusunda Kur'ân tefsircilerinin çeşitli yorumları vardır. Tefsirciler bu âyeti açıklarken bazı hadisler (Peygamber'e nispet edilen sözler) aktarırlar. Bu rivayetlerden birinde Hz. Peygamber'in, kaşlarını inceltene, yüzünün kıllarını çekene, dövme yapana ve yaptırana lanet ettiği belirtilir. Fakat bu, bir kişinin rivayetidir. Gerçekten Peygamber'in böyle söylediğine ben şahsen ihtimal vermiyorum. Çünkü bu rivayet Kur'ân'a aykırıdır. Kur'ân da Peygamber de insanları süslenmeğe, güzel görünmeğe teşvik etmektedir. Ayrıca Peygamberimiz kimseye lanet okumazdı. Kendisi: “Ben lanet okuyan değil, âlemlere rahmet olarak gönderildim” buyurmuş, attıkları oklarla başını yarıp dişini kıranlara lanet okumamış; onların yola gelmesi için Allah’a yalvarmıştır. Yüzünün kıllarını çekmek, kaşları inceltmek kadınların vazgeçmeyeceği bir makyaj, süslenme türüdür. Bilindiği gibi süslenme de zamana ve bölgelere göre değişir.

Sözün özü: Dövme İslâm'da mekruh (hoş olmayan bir şey) kabul edilir ama Kur'ân'ın haram saydığı, yapanların günahkâr olacağı eylemlerden değildir. Hiçbir şey ibadete engel olamaz. İbadette önemli olan gönülden Allah'a yönelmektir. Abdestinizi alınız, namazınızı kılınız, dualarınızı yapınız. Allah ile bağlantınızı sakın kesmeyiniz

Şimdi değerli okurum, dediğim gibi hiçbir hadisin yüzde yüz Peygamber sözü olduğuna dair bir garanti yoktur. Hadisler zan ifade eder. Çünkü pek çoğu mütevatir değil, meşhur da değil, bir iki kişi (âhad) haberidir. Ahad haberi zan ifade eder. Zan da Kur'ân'ın açık beyaniyle kesin bilim değildir.

(devamı yarın..)