PROTEZ SAÇ
Cuma, 27 Mart 2015 00:00

PROTEZ SAÇ

Hocam selamünaleyküm,

Hocam hava ve su geçirgenliği olan saç protezi kullanıyorum. Gusle engel midir? Biraz araştırma yaptım. Hayrettin Karaman Hocamız ve Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Üyeleri Abdullah Ayan Hocamız mani olmayacağını söylemektedir. Sizin düşüncenizi öğrenebilir miyim?

****Protez saç uygulaması abdest ve gusle engel midir?****

Kalıtsal olarak veya herhangi bir hastalık, kaza ve benzeri sebeplerle saçları dökülen kişilerin, saç ektirmeleri veya protez saç uygulamalarında sakınca yoktur. Bu operasyonun, fıtratı değiştirme kapsamında değerlendirilmemesi, bunun bir tedavi şekli olarak değerlendirilmesi gerekir.

Bu itibarla; bir zaruretten dolayı ekili ve protezli saçla abdest ve gusül alınmasında sakınca yoktur. (Abdullah Ayan)

 

****Saç ektirmek caiz midir, hükmü nedir?*****

Cevap: Saçsızlık yüzünden maddi veya psikolojik olarak rahatsız olan bir kimse başına saç ektirebilir; bu bir nevi tedavidir ve caizdir. Ekilen, yapıştırılan saçı yerinden çıkarmak imkânsız veya zor ise yıkanırken suyu bunun üzerinden geçirmek yani kendi saçı gibi üzerinden yıkamak yeterli olur.

Bu da Hayrettin Karaman Hocamızın soru cevap kısmındaki 170.soru ve cevabıdır.

Düşüncenizi ve bildiklerinizi paylaşırsanız çok ama çok sevinirim. Namaza başlamıştım ama bıraktım. Emin olmak istiyorum hocam. Saygılar sevgiler

Cevap: Altına su geçiren Protez saç gusle ve abdeste engel değildir. Abdestte sadece başın bir kısmı meshedilir. Gusülde ise başın yıkanması gerekir. Örüklü ve sık saçları olanın, örüklerini çözmesi gerekmez. Sadece saçlarının altına su geçirmesi yeterlidir. Protez saç da aynı hükümdedir. Ama altına su geçirmiyorsa o zaman protezin altını yıkamak gerekir, kanaatindeyim. Yalnız saç ektirme protez saçtan farklıdır. Ekilen saç, kişinin kendi saçıdır. Saç ekili başın yıkanması yeterlidir.