MEMURİYET İÇİN EDİLEN YEMİN GEÇERLİ BİR YEMİN MİDİR? (1)
Pazar, 15 Mart 2015 00:00

MEMURİYET İÇİN EDİLEN YEMİN GEÇERLİ BİR YEMİN MİDİR? (1)

Hocam selamlar, merak ettiğim bir konu var. Memurlar göreve başlamadan önce amirleri önünde namus ve şerefleri üzerine yemin edip yemin belgelerini imzalıyorlarmış. Namus ve şeref üzerine yemin etmek doğru mudur? Bazı yerlerde şirke girebileceğini okudum. İyi günler...

Cevap: Yemîn hakkında yüce Allah buyurur: "Fakat Allah’a verdikleri sözü ve yemînlerini az bir paraya satanlar var ya, işte onların âhirette bir payı yoktur; Allah kıyâmet günü onlara konuşmayacak, onlara bakmayacak ve onları yüceltmeyecektir. Onlar için acı bir azâb vardır." (Âl-i İmrân: 94/77)

Bu âyette de Allah’a verdikleri sözü ve yemînlerini az bir paraya, yani şu geçici dünyâ men­faati karşılığında satıp sözlerinden cayan, ye­mînlerini bozanların âhirette bir nîmet elde edeme­ye­cekleri; Allah’ın onlara aslâ değer vermeyeceği; yüzlerine dahi bakmayacağı; acı bir azâba uğra­yacakları vurgulanmaktadır.

Arapça’da sağ el anlamına gelen yemîn isti‘âre olarak and anlamında kullanılır. Yemîn eden kimsenin, yemîn ettiği sırada sözünü güçlendirmek için söz verdiği veya konuştuğu kimsenin sağ elini tutarak yemîn etmesi âdet olduğundan, sağ el anlamındaki yemîn, and içmenin adı olmuştur.

Yemîn meselesini birçok eserinde tekrar tekrar izah eden İbn Teymiyye, sözlerinin özetini Fetâvasının 33'ncü cildinde vermektedir. Sözü edilen cildin 68-70 'nci sayfalarında yemîn sözlerini üç kısma ayıran İbn Teymiyye, şöyle diyor:

"1- Birincisi: Ka'be, melekler, şeyhler, krallar, babalar, türbeler ve benzeri şeyler üzerine ye­mîn etmektir ki bu tür yemîn haramdır, Müslüman olan böyle yemîn etmez. Bu tür yemîne, bil­gin­lerin oybirliğiyle keffâret gerekmez. Müslümanlar bundan menedilmişlerdir. Kanaatime göre namus ve şeref üzerine, silah üzerine yemin de geçersiz yemin türündendir. İbn Teymiyye'nin sözünden bu tür yemînin haram olduğu anlaşılır. Peygamber (s.a.v.): 'Yemîn edecek olan, ya Allah'ın adına yemîn etsin, ya da sussun', 'Allah sizi babalarınızın adına yemîn etmekten menetmektedir' buyurmuş, bir başka hadiste de: 'Allah'tan başkası adına yemîn eden, Allah'a artak koşmuş olur.' (Bu hadislerin kaynakları için bkz. Kenzû'l-'ummâl, c.16 hadîs no. 46332-46333, 46328) demiştir.

2- İkincisi Allah'ın adına yemîndir. 'Allah'a andolsun ki şöyle yapacağım' sözü, yemîn-i mün'akide(geçerli yemîn)dir. Bu söze aykırı davranmaktan keffâretin gerekeceğinde bilginlerin oybirliği vardır.

 (devamı yarın..)