HZ. ALİ'NİN SÖZLERİNİN KAYNAĞI *** GUSLÜ TERK ETMEK
Perşembe, 12 Mart 2015 00:00

HZ. ALİ'NİN SÖZLERİNİN KAYNAĞI

Efendim selâmlar. Öncelikle sıhhat ve afiyet diliyorum. Merak ettiğim bir husus var: Hz. Ali'nin pek çok sözüne rastlıyorum sosyal medyada. Hz. Ali'nin sözlerini barındıran kaynak hangisidir? Böyle özel yazılmış bir kitap var mıdır? Rivayetleri toplayan bir eser var mı? Yoksa "İhya'u Ulumi'd-Din"gibi eski alimlerin yazdığı eserlerde mi rivayet ediliyor?

Değerli vaktinizi ayırıp cevap yazarsanız sevinirim efendim. Saygı ve sevgilerimle...

Cevap: Hz. Ali'nin sözlerini, konuşmalarını, hayat tarzını toplayan kapsamlı eser, Hicri dördüncü asırda yaşamış olan, Ali soyundan Şeyh Radî'nin yazdığı Nechcu'l-Belâğa'dır. Bu eserde bulunan sözlerin büyük kısmı Hz. Ali'ye ait olsa bile bir kısmının yakıştırma olduğu anlaşılmaktadır. Okumakta yarar vardır.


 

GUSLÜ TERK ETMEK

Hocam ben birkaç senedir guslü gerektiren hallerde guslü terk ettim. Çok pişmanım, en büyük pişmanlığım da ibadetlerimi yerine getirememek. Bu durumdan nasıl kurtulurum, bu durumun tövbesi mümkün müdür, nasıl tövbe edilir, nasıl yeniden namazlarımı kılmaya başlayabilirim? Allah rızası için yardımcı olun hocam. 21 yaşındayım ve bu durumdan kurtulup ibadetlerimi yerine getirmek istiyorum, çok pişmanım hocam yardım edin...

Cevap: Guslü terk etmek, namazı, ibadetleri de terk etmek demektir. Bunu bile bile yapmak büyük günahtır. Kul ne denli günah işlese de Allah, günahından dönüp af dileyenin tevbesini kabul eder. Senin yapacağın tek şey var. Tevbe etmek, Allah'tan af dilemek. Şimdi sen güzelce yıkan, abdest al, iki rek'at namaz kıl. Ardından tevbe et, bir daha yapmamak üzere Allah'a söz ver. Af dile. Ve bundan böyle gerektiğinde guslet, gerekmediği zaman abdestini alıp namazlarını kıl. Geçmişle uğraşma. Tevbe etmekle Allah geçmişleri affetmiştir. Kasten terk ettiğin namazları yeniden kılman gerekmez. Tevbe geçmiş günahları siler.