KUR'ÂN ÖLÜLERE BAĞIŞLANIR MI? *** KURBAN VACİP Mİ?
Pazar, 08 Mart 2015 00:00

KUR'ÂN ÖLÜLERE BAĞIŞLANIR MI?

Biz' Kur'ân'ı okuduk, Kur'ân okuyana cenabı Allah okuduğu harf kadar sevap verir. Biz de bu sevapları anne ve babamıza bağışlasak olur mu?

Cevap: Kur'ân okumak, namaz kılmak, ibadet etmek hep kişinin ruhunu yüceltmek içindir. İbadetler bireyseldir. Hayatında Kur'ân'a göre hareket etmemiş insana, sen ibadetlerinin sevabını bağışlarsan olur mu olmaz mı onu bilmem. Çünkü Peygamberimiz ve sahabileri, okudukları Kur'ân'ın veya yaptıkları ibadetin sevabını kimseye bağışlamadılar. Bu konuda herhangi bir hadis yoktur.

Bunu şöyle düşünebiliriz: Ben her gün yıkanıp temizleniyorum, kirlenen ellerimi yıkıyorum. Şimdi benim biri yerine yıkanma niyetiyle yıkanmamla başkasının vücudu temizlenir mi? Herkesin kendisinin okuması veya ibadet yapması gerekir. Ölenler için dua ederiz, en azından "Allah rahmet etsin" deriz. Demek ki bu duamızın ölüye yararı vardır, aksi halde dua etmemize gerek olmaz. Peygamberimiz, ölmüşlere dua etmemizi emir buyurmuşlardır. Ayrıca cenaze namazı kılmak da ölmüş olana duadan ibarettir. Bunlar düşünülünce kişinin okuduğu Kur'ân'ın ardından, ölmüşlerini anması, onların ruhlarının bağışlanması için dua etmesi, bu sevaptan onların da yararlandırılmasını Allah'tan istemesi ölmüşlerin ruhlarını ferahlatır, sevindirir. İşin özü budur. Ama bilmek gerekir ki Kur'ân ölülere okunmak üzere değil, dirilere yol gösterip yön vermek üzere indirilmiştir.

 


 

KURBAN VACİP Mİ?

Hocam kurban bayramında mukim olunan yerden baba evine, başka ile gidiyorlar ve kurbanlarını orada kesiyorlar. Seferi oldukları için vacip olmaktan çıkıyor ve inatla olur diyorlar…

Cevap: Kurban kesmek vacip değil, sünnettir. Peygamberimiz, "Bu kurbanlar, atanız İbrahim'in sünnetidir" buyurmuştur. Peygamberimiz hacda kurban kesti ama her kurban bayramında kurban kesmediği gibi Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer de kesmemişlerdir.

Ama zamanla bu kurban uygulaması abartıldı. Ebu Eyyub-i Ensârî Hazretleri de kurban uygulamasının kendi zamanında çok abartıldığını söylemiştir. Hele şimdilerde farz diyen TV meraklıları da ortaya çıktı. Tabii böyle yaparlar. Çünkü kurbanda çok büyük rant vardır. Farz sayılacak ki bağlı bulundukları vakıflar kurbanın etinden derisinden istifade etsin. İstisnasız bütün vakıflar bu konuda yarıştadırlar. O hale geldi ki kurban, namazın, orucun üstüne çıkarıldı. Namaz kılmayan, oruç tutmayan insanlar da kurban kesmeğe başladılar. Kurbanın bu kadar abartılarla anlatılmasının gerisinde hiç kuşkusuz çıkar var. Derisini alacaklar, etini alacaklar. Paraya çevrilecek, kimi kuruluşlar bundan büyük rant sağlayacaklar. Yani iş saf ibadet olmaktan dünya çıkarına doğru kaydırılmıştır.