KUR’ÂNCI AKIMA KATILMAK UYGUN MU?
Pazar, 01 Mart 2015 00:00

KUR’ÂNCI AKIMA KATILMAK UYGUN MU?

Merhaba değerli hocam,

Daha önce de sorduğum soruya verdiğiniz cevapla beni aydınlattınız ve sayenizde ev sahibi oldum. Şimdi de aklıma başka bir soru takıldı ve sizin değerli görüşlerinize ihtiyaç duydum. Kuzenimin eşi sadece Kur'ân diye bir dernek üyesi ve hadislerin çoğuna inanmıyor. Kur'ân bizim rehberimiz; o ne derse onu yaparız diye bir görüşü savunuyorlar ve namazı 3 vakit kılıyorlar, Kur'ân böyle emrettiği için. Benim kafamı karıştıran konu ise ben de o ayette öyle yazdığını gördüm. Peki, biz yıllardır 5 vakit kıldık, yanlış mı? Ya da 5 vakiti peygamberimizden öğrenmedik mi? Sonuçta namazın nasıl kılındığının tarifi de Kur'ân'da yok ama biz onu peygamberimizden öğrendik ve ona uyuyoruz. Sonuçta her şey Kur'ân'da yazmaz; yazsa da ayrıntılı değil, dediğimde de başka bir ayetle örnek veriyorlar. Kur'ân'dan başka rehber edinmeyiniz, ona sarılınız, o size yeter. ALLAH sizi bildirmediği hiçbirşey için hesaba çekmeyecektir, ayetlerini savunuyorlar, bana da mantıklı geliyor açıkçası. Sonuçta mezhebler bazı şeyler hep sonradan çıktı, sonradan insanlar her şeye yorum yaptılar ama bunca yıl kafamıza kazınan bilgiler yüzünden alışkanlıklarımızdan vazgeçmek acaba günah mı? Hangisi doğru diye düşünüyorum ve Allah'a "beni doğru yoldan ayırma" diyorum. Bu konuda sizin görüşleriniz bana ışık tutacak. Namazı kaç rek'at kılmalıyım? Hadislerin hepsine inanmamalı mıyım ve Kur'ândan başka kimsenin görüşüne inanmamalı mıyız? Kur'ân'da tesettür, baş kapama yok mu? Beni aydınlatırsanız sevinirim.

Hakkınızı helal edin teşekkürler.

Cevap: Sözünü ettiğiniz görüş sahiplerinin haklı yanı var ama aşırıya kaçıyorlar. Kur'ân'ı açıklamak Peygamber'in görevidir. Bu da Kur'ân ile sabittir. "Allah'a itaat ediniz, Elçiye itaat ediniz." Hadisler tamamen bertaraf edilemez. O zaman İslâm anlaşılamaz. Peygamber'in yaşayış tarzı bilinemez. Bunlar Hadisler yoluyla öğrenilir.

Evet, Kur'ân'da üç vakit namaz zikredilir: Sabah, akşam ve gece ortası namazı. Ama Peygamberimizin, öğle ve ikindi vakitlerinde de cemaatle namaz kıldığı tevatür yoluyla sabittir. Peygamber bizim örneğimizdir. Onun uygulamasını uygulamak müslümanların görevidir. Ancak öğle ile ikindi namazları birleştirilerek kılınabilir. Yatsı namazı, ayrı bir namaz değildir, akşamın devamıdır. Akşam ile yatsı da birleştirilebilir. Böylece Kurân ile üç vakit namaz farzdır ama iki vakit de Sünnet ile sabit olmuştur. Böyle kılmak artık Müslümanların oybirliği (konsensüsü) haline gelmiştir. Mü'minlerin yolundan ayrılanların cehenneme atılacağı vurgulanmıştır:

"Kim de kendisine doğru yol belli olduktan sonra Elçi’ye karşı gelir ve mü’minlerin yolundan başka bir yola uyarsa, onu döndüğü yola yöneltiriz ve cehenneme sokarız. Ne kötü bir gidiş yeridir orası!" (Nisa Suresi: 115)

Kardeşim ne kadar fazla namaz kılsan o kadar sevap olur. Namaz kılmak günah olur mu hiç? Siz istediğiniz kadar namaz kılın. Ama Kur'ân'a göre namaz kılanlar da âhiret mutluluğuna ererler. Kur'ân'ın dediği kadar Müslüman olmak da yeterlidir. Fazlasının günahı yok, sevabı çoktur.