BANKADA MEMURLUK CAİZ DEĞİL Mİ?
Cuma, 20 Şubat 2015 00:00

BANKADA MEMURLUK CAİZ DEĞİL Mİ?

Hocam Merhabalar. Ben bir devlet bankasında çalışıyorum. Diyanet işleri dahil olmak üzere danıştığım din adamlarının tamamı bankada çalış­manın caiz olmadığını ve faize girdiğini söylüyor. E, ülkenin hali de ortada, başka iş bulmak çok zor ki ben gerçekten başka iş bulmak için çabalıyorum. Madem bankada çalışmak günah, o zaman bu hükümet bu diyanet ya da ilgilisi her kimse neden bir açıklama yapıp bu insanları uyarmıyorlar? Ban­kalarda çalışan 250 bin insan var ve bu insanların aileleri de burdan aldıkları para ile geçiniyorlar. Neden diyanet kalkıp bu insanları uyarmıyor, bu konu devletin sorumluluğunda değil mi? Daha da ötesi devlet direkt neden bankacılık yapıyor o zaman? Neden kendi çalıştırdığı insanların günaha girmesine göz yumuyor? Cevabınızı merakla bekliyorum hocam.

Saygılar...

Cevap: Size bankada çalışmanın faize girdiğini, dolayısıyla haram olduğunu söyleyen Diyanete sor bakalım: Onlar her yıl hacılardan aylar önce aldıkları hac paralarını yüksek faizle bankaya yatırıp o parayı artırmıyorlar mı? Dünyanın parasını kazanıyorlar ama onlar faiz alınca helal oluyor, size haram. Siz o tür fetvalara hiç itibar etmeyin. Önemli olan dinin ruhudur. Yasak olan aslında faiz değil, ribadır yani tefeciliktir. Ferid Celalzade'ye verdiğim cevap bu zat için de gönderilmiştir:

 

Hocam öncelikle teşekkur ederim, çabuk zamanda bizimle irtibat yapiyorsuz. Benim sorularim hadden ziyade çokdur. İnşallah Allah fırsat verse sizinle boluşurum. Bir kac soru daha.

1. Neden bugüne gibi İlmihala benzer kitap tertib etmemişsiz? Yani Her insanın işi değil sizin ansiklopedini okuya, yahud sitenizi takip ede bilsin. Sade toplum bunu ilmihal şeklinde makbul görür. Sizin İlmihala benzer calişmanız var mı?

2. Namazı 3 diye nitelendirmişsiz. Bunun dayanağı ne? Resul 5 namaz kıldırmış. Bunun açıklaması ne? Eğer Kur'ân 2 reket algılıyorsa, Resul neden namazı bu kadar büyütsün? Yahud da bu İslamiyyete sokulmuşsa bu ne zaman olmuşdur?

3. Oruçla ilgili- Allah Musafir ve Hasta olanı özürlü biler. Ama günümüzde sefer anlayışı kalite bakımından iyiye doğru getmişdir. Yani insan bir yerden diğer yere rahatlıkla gidebiliyorsa bunun neyi sefer sayılıyor? Bu Orucunu tutması gerekmiyor mu? Hem kadınlar adetli iken meşagget halinde değilse neden orucu bozsunlar?

3. Oruçlu iken Diş Macunu ile diş fırçalamak olur mu? Bu Macunların içinde şeker ve benzeri maddeler var. Kişi hal böyle iken meselen ağzından kötü koki gelmesin diye oruçlu iken Bugünki, Reklamı yapılan diş macunu ile dişlerini yıkayabiler mi?

Cevap: Herhalde yazdığım Yeni İslâm İlmihali adlı eserimin kırk yıl önce yayınlanmış olduğunun farkına varmamışsınız.. İsmini bilmediğinize göre nereden okuyacaksınız ki? Öteki sorularınızın cevabını herkes bilir. Bunları bana sormanıza gerek yok.