YURTDIŞINDA EĞİTİM SIRASINDA İBADET *** ADAĞIN ETİNİ, ADAYAN KİMSE YİYEBİLİR Mİ?
Perşembe, 05 Şubat 2015 00:00

YURTDIŞINDA EĞİTİM SIRASINDA İBADET

Hergün yeni bir soruya cevap vermeniz çok güzel bir çalışma. Aklıma takılan bir konu hakkında sizin görüşlerinizi merak ediyorum. 15 Mayıs'ta cennete kimler gider sorusuna gayet açık 2 âyet ile cevap verdiniz (Bakara 62, Maide 69).

Yurtdışında elektronik mühendisliği alanında yüksek lisans yapma niyetim var. Çalışma yapmayı düşündüğüm üniversitede ve civardaki yerleşim yerlerinde cami yok. Cuma namazlarını kılamamış olacağım. Bir de oradaki çalışma temposu yüksek olacak. Namaz borcumu örneğin bir emekli kadar rahat kılamayacağımı düşünüyorum.

Müddessir, 74/40-43'te ise namaz kılmayanların cehenneme gideceği ifade ediliyor.

Eğitim sırasında namazı aksatmanın karşılığı nedir? Eğitimimize mi namazımıza mı önceliği tanımalıyız?

Cevap: Siz Allah'ın bileceği şeyi benden soruyorsunuz. Benim bildiğim namazın mazereti yoktur. İşçiye, yolcuya, mesai durumu müsait olmayana (mesela doktora, öğrenciye) Cuma namazı farz değildir. Cumayı kılamayan kimse öğle namazını kılar. Öğle ile ikindi namazlarını birleştirerek kılmak da mümkündür, Aynı şey akşam ile yatsı için de söz konusudur. Öğle vakti içinde durumu müsait olmayan, ikindi vaktinde önce öğleyi, sonra ikindiyi kılabilir. Yahut öğle vakti içinde önce öğleyi, ardından bir kametle ikindiyi kılabilir. Birinci şekle te'hir cem'i, ikindi şekle takdim cem'i denilir. Aynı şey akşam ile yatsı için de uygulanabilir. Bu kadar kolaylık varken artık namazın mazereti olabilir mi?

 


 

ADAĞIN ETİNİ, ADAYAN KİMSE YİYEBİLİR Mİ?

Sayın, hocam iyi akşamlar dileyerek size bir sorum olacak, kurban adağı yapan kişi kesilen kurbandan yiyebilir mi? Vereceğiniz cevaba şimdiden çok teşekkür ederim.

Cevap: Kurban adayan kişi, kesilen kurbandan yiyemez. Ne kendisi, ne de çocukları, ana babası adak kurbanının etini yiyemez. Onu olduğu gibi fakirlere vermek gerekir.