DÖVME İLE MEŞGUL OLMA, ALLAH’A YAKIN OLMAYA ÇALIŞ *** RÜŞVET ALMA VE VERME
Cumartesi, 31 Ocak 2015 00:00

DÖVME İLE MEŞGUL OLMA, ALLAH’A YAKIN OLMAYA ÇALIŞ

Selâmunaleykum Hocam.. Benim maruzatım şu ; yıllar önce bir hevesle iki koluma yazı şeklinde dövme yaptırdım. Fakat bugün o kadar pişmanım ki. Sildirmek için çaba içindeyim, durumum da pek iyi değil. Bununla birlikte dua edip pişmanlığımı dile getirip tövbe edip Allah'ıma dua ediyorum. Allah katında duam kabul olur mu ? Gusül abdesti ve abdest almaya bir mani var mı? Keza ben abdest alıp dua okuyorum Allah'a yakın olup, ondan güç kuvvet alma adına. Ayrıca hocam akşam işten eve dönünce sabahta evden çıkmadan abdest alıp üç kulhu bir elham okuyorum.. Her sabah ve akşam abdest alarak okumam şart mıdır dualarımı? Saygılarımla Hocam...

Cevap: Dövme yaptırmak hoş bir şey değildir ama artık olan olmuştur. Onu sildirmekle meşgul olma. Guslün de abdestin de geçerlidir. Dövmeyi sildirmekle uğraşacağına gönlünle Allah'ı an ve içindeki kötü düşünceleri, vesveseleri silmeğe çalış. Abdestin de, duaların da geçerlidir. Namazlarını kılmaya çalış. Sabah namazını kıl. Vaktinde kılamazsan uyandığın zaman abdest alıp iki rek'at namaz kıl, sonra duanı edip evinden işine git. Akşamleyin de yine namaz kıl. Allah dualarını kabul eder. Kul Allah'a yaklaşırsa Allah da kulunu korur ve bağışlar. Dua veya âyet okumak için abdest almak gerekmez.

 


 

RÜŞVET ALMA VE VERME

Hocam selâmlar, ticari hayatta mal veya hizmet satarken, iyi bir teklif verilmesine rağmen rüşvet talebi ile karşılaşılıyor. Bu durumda nasıl bir tutum takınmak gerekiyor? Rüşvet alma yanlış, günah olarak kabul görüyor sanırsam; peki rüşvet vermenin dinimize göre hükmü nedir? Saygılarımla..

Cevap: Dinimizde rüşvetin hükmü Peygamberimizin şu sözlerinde mevcuttu: "Allah rüşvet alana da verene de lanet etsin!" veren olmazsa rüşvet alan da olmaz. İşler normal mecrasında yürür. Ama birileri rüşvet verirse ötekiler de alışır, rüşvet vermeyenin işini ya yapmaz veya sürüncemede bırakır. İşlerin adalet çizgisinden sapmasına rüşvet verenler sebebolur. O halde sorumluluk rüşvet alandan daha çok rüşvet verenin omuzlarındadır.