28.08.2011- Şefaat sorunu *** Kıyamet akşam vaktinde kopacakmış?
Cumartesi, 27 Ağustos 2011 17:46

Şefaat sorunu

Şefaat âyetlerine baktığımızda anlıyoruz ki şefaat tümden Allah’ın elindedir. Ve yine âyetlerden anlıyoruz ki kimse kimseye şefaat edemez. Ve mahşer gününde ise kimseye haksızlık yapılmayacaktır. Allah herkese adaletli davranacaktır.

Bu konudaki âyetler arasında sanki çelişki varmış gibi gözükür. Çünkü bazı âyetlerde örneğin: “şefaatin olmadığı gün” demekte, bazı âyetlerde ise: “Ancak Rahman'ın izin verdiği ve sözünden hoşnut olduğu kimse müstesna” demekte. Oysa biliyoruz ki Allah, Kur’ân’da celişki olmadığını söylüyor. Peki, o zaman âyetleri nasıl anlamalıyız? Ali Can

Cevap: Âhirette yüce Divan’da insanı hesaptan kurtarma anlamında şefaat düşüncesi Kur’ân’a aykırıdır. Birkaç kez belirttiğim üzere şefaat, arkadaşlık anlamına gelir. Peygamberler, cennetliklere arkadaş olurlar. Daha doğrusu cennete gitmiş olanlar, peygamberlere, sıddıklara, şehîdlere (Hakkı bilen, gerçeğin tanığı bilginlere) ve Sâlihlere arkadaş olurlar. İşte Peygamberimizle Cennette beraber olmak, ona arkadaş olmak anlamında “Peygamberimizin şefaatini, yani arkadaşlığını dilemek” çok güzel bir duâdır.

Şefaat, teki çift yapmak, yalnız olanı yanına alıp onu yalnızlıktan kurtarmaktır. İşte peygamberler, cennetliklere arkadaş olurlar.

Bu konuda ayrıntı için “Kur’ân Ansiklopedisi” adlı eserimizin şefaat maddesine bakılabilir.

 

Kıyamet akşam vaktinde kopacakmış?

Değerli hocam, sizden bir konu hakkında yorumunuzu rica edeceğim. Şöyle ki: Akşam namazının farzı niye önce kılınıyor. Yaygın bir inanışa göre, kıyametin akşam vakti kopacağı ve o yüzden de akşamın farzının önce kılındığı söyleniyor. Hâlbuki Kur’ân-ı kerimde okuduğum kadarıyla kıyametin ne zaman kopacağını Allah bildirmiyor. Kaldı ki akşam vakti dünyanın çeşitli yerinde farklı zamanlarda oluyor. Bu nasıl bir inanış yanılgısı? Dinimizi doğru dürüst Türkçe mealleri ile Kur’ân-ı kerimi okullarda okutsak da böyle tevatürlerle halkımız yanlış yönlendirmemiş olsa daha doğru olmaz mı? Sizden ricam bu ve bunun gibi yanılgıların doğrusunu açıklamanız ve halkımızı aydınlatmanız. Saygılarımla. Levent Türkay

Cevap: Allah'a andolsun ki kıyametin akşam vakti kopacağı hakkındaki saçmayı ilk defa sizden öğrendim. Akşam namazının vakti kısa olduğundan farzı önce kılınır. Bu bir. Ama akşamın farzından önce iki rek'at sünnet kılınan çok ülke var. Suudi Arabistan'da mesela. Kıyametin ne zaman kopacağını sadece Allah bilir. Kur’ân onun ansızın geleceğini söylüyor ve Taha Suresinde kıyamet saatinin hiç kimseye açıklanmadığı vurgulanıyor. Gece mi gündüz mü kopacak, Allah bilir. Hem ne gerek var bunlara henüz kıyamete milyarlarca yıl var. Bırakın onu ilerideki nesiller düşünsün. Bizim kıyameti görmemiz mümkün değil ki.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş