27.08.2011- Arapça Allah – Muhammed yazan kolyeler ve takılar hakkında *** Sünnet, bid’at farkı *** Garsona veya hizmetliye verilen bahşiş sadaka yerine geçer mi?
Cuma, 26 AÄŸustos 2011 17:31

Arapça Allah – Muhammed yazan kolyeler ve takılar hakkında

Selamünaleyküm hocam, boynumuzda üzerinde Arapça Allah – Muhammed yazan kolyeler ile tuvalete girmenin bir sakıncası var mıdır? Ve erkeklerin de kadınlar gibi, uzun saç, dövme, kolye, bileklik, küpe, toka, yüsük vb. takı eşyası kullanmalarının dinen sakıncaları nelerdir? Ellerinizden öper saygılar sunarım. Engin Yüce

Cevap: Bu tür kolyelerle tuvalete gitmenin sakıncası yoktur. Zaten birçok namaz suresi senin kafanda yok mu? Beynindeki âyetlerle tuvalete gidiyorsun da boynundaki kolye ile gitsen ne olur? Erkeklerin kadınlara benzemesi İslâm geleneğine uygun değildir. Ama bu konuda bir yasak yoktur, bu tür şeyler toplumdaki örfe bağlıdır. Peygamberimizin de saçları uzundu. Hatta bunları örerdi. Nitekim eskiden tarikat mensubu dervişlerin kimi de uzun saç bırakır ve örerdi. Küpe, bileklik takılabilir de yüsük neyin nesi? Onu bilemiyorum. Yoksa siz yüzük mü demek istiyorsunuz? Eğer kastınız yüzük ise yüzüğün sakıncası yok. Peygamberimizin de yüzüğü vardı. Bu yüzüğün kaşında kendilerinin mührü bulunuyordu. Yani yüzüğü mühür vazifesini görüyordu.

 

Sünnet, bid’at farkı

Sünnetlerin bazen terk edilmesi gerektiği, sünnetin terkinin de sünnet olduğu doğrumudur hocam? Sünnettir demek günah yada bid'at mıdır hocam? Sizin gazetenizdeki bir yazınızda ""sünneti bazen kılmamak da sünnettir."" yazıyor bu bütün sünnet olan namazlardan başka sünnetler içinde geçerlimidir hocam? Celal Kara

Cevap: Kardeşim sünnet, farz olmayan, zorunlu olmayan nafile ibadettir. İki türlüdür: Güçlü (müekked) sünnet, güçlü olmayan (gayri müekked) sünnet. Müekked (güçlü) sünnet, Hz. Peygamber'in çoğunlukla yapıp, bazen terk ettiği (yapmadığı) nafile ibadettir. Müekked olmayan (gayri müekked) sünnet ise Hz. Peygamber'in ara sıra yaptığı ibadettir. İmdi, Hz. Peygamber güçlü sünneti de bazen terk ettiğine göre demek ki güçlü sünneti de bazen terk etmek, yapmamak Peygamber'in uygulamasıdır, yani o da sünnettir. Güçlü olmayan sünnet de Peygamber'in nadiren yaptığı ibadettir, İkindinin sünneti ile yatsının ilk sünneti böyledir. Nadir de olsa Peygamber'in yaptığı ibadet bid'at olmaz. Bid'at, Peygamber'in, hayatında hiç yapmadığı, Peygamber'den sonra bazı zahidler tarafından uygulamaya konulan bazı dini eylemlerdir. Meselâ kandil geceleri uygulaması tamamen bid'attir. Peygamber herhangi bir geceyi kutlamamıştır. Ne Mevlid kandili, ne Berat kandili. Bunlar bid'attir; sonraki zahidler tarafından ortaya atılıp dinleştirilmiş şeylerdir.

 

Garsona veya hizmetliye verilen bahşiş sadaka yerine geçer mi?

Sayın hocam, otel, lokanta, kuaförlerde bıraktığım bahşişler sadaka yerine geçer mi? Saygılarımla. Tülay

Cevap: Bu husus, sizin niyetinize bağlıdır. Siz normalde garsona bahşiş vermeyecekseniz, sadaka niyetiyle verdiğiniz sadaka olur. Ama utanma pazarı garsona verdiğiniz bahşiş sadaka değildir. Çünkü sadaka gönül rızasıyla ve içtenlikle verilen, karşılıksız yardımdır. Ama zaten normalde âdet türünden, teamül gereği garsona veya hizmetliye verilen para sadaka değildir kanaatime göre.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ