MAUN SURESİ ÜZERİNDEKİ İLGİSİZ VE AŞIRI YORUM (1)
Cumartesi, 17 Ocak 2015 00:00

MAUN SURESİ ÜZERİNDEKİ İLGİSİZ VE AŞIRI YORUM (1)

Maun Suresini ihlal edenler vergi kaçıranlar kâfir midirler? kâfirlikten de beter Mürai midirler?

Hocam Maun suresi yorumu ile ilgili bir konu var. Beni bu konuda aydınlatırsanız çok büyük bir müşkiliyetten kurtaracaksınız. Yazdıklarım ve sorularım çok uzun. Fakat vereceğiniz cevaplarınız bir İslam alimi olarak muhakkak kısa ve öz olacaktır. Lütfen yazdıklarımı sonuna kadar okuyun. Bu konu beni çok huzursuz ediyor. Buralarda da bu sorularıma doğru bir cevap veren Hocalarımız yok herkes ayrı bir şey anlatıyor. Sizleri ve bazı değerli olduğuna inandığım İslam alimlerini zamanım olduğu sürece takip ediyor ve kitap ve yazılarını okuyorum. Kısa bir süre önce Yaşar Nuri Öztürk hocanın Maun suresi ile ilgili yazdığı kitabını aldım ve okudum. Fakat bu hocamızın yaptığı yoruma göre benim ve bizim gibi insanların yaptıkları yanlış işler yani Maun suresi ihlalleri kul hakkından da öte Kâfirlik ve müşriklikten de daha kötü, mürai olarak suçlanıyor. Sizin yorumlarınızı aradım. Sizin kitaplarınıza baktım fakat böyle bir yorum bulamadım. Yaşar Nuri hoca kendi yazdığı kitaplarında sizin yorumlarınızdan birçok konuda alıntılar yapıyor ve örnekler veriyor fakat bu Maun suresiyle ilgili yorumlarınızda yanıldığınızı söylüyor.

Hocam beni rahatsız eden konu vergi ve kamu hakkı konusunda yaptığımız hataların kul hakkından çok öte kâfir olma şansına bile sahip olmaktan da beter kimliklerinin en kötüsünü taşıyan Mürai (riyakarlığı din diye pazarlayan) yani imansız gibi konuma düşme durumu beni dehşete düşürdü.

Yaşar Nuri hocanın "Maun Suresi Böyle Buyurdu" kitabındaki yorumu aynen aşağıda hiçbir ekleme yapmadan aktarıyorum:

MAUN SURESI

1.Gördün mü o, dini yalan sayanı? 2: İşte odur yetimi itip kakan; 3.yoksulu doyurmayı özendirmez o. 4.lanet olsun o namaz kılanlara/ dua edenlere ki, 5. namazlardan/dualardan gaflet içindedir onlar! 6.riyaya sapandır onlar/gösteriş yaparlar. 7.ve onlar, kamu hakkının yerine ulaşmasına/zekâta/yardıma/iyiliğe engel olurlar.

Maun Suresinin mesajını yok etmek için akıl almaz anlam kaydırmaları ve oyunlar sergilenmiştir. Sürekli bir biçimde Maun süresinin muhatabı olarak gayrimüslimler, müşrikler, yani İslam dışı unsurlar gösteriliyor. Surenin namazdan ibadetten söz eden 4.ayetine kadarının Mekke´de As bin Vail es-Sehmi, 4. ayetten sonrasının ise Medine´de münafıkların reisi Abdullah bin Übey bin Selül hakkında indiğini bile söyleyenler olmuştur. Oysaki surenin mesajı müşriklerle birlikte ve hatta onlardan da önce tevhit ehli sıfatı taşıyanlaradır: Yahudilere Hıristiyanlara ve Müslümanlara... Nasıl oluyor da bu sure Müslümanları müşrik ilan ediyor. Kur'ân Müslüman ile mümini birbirinden ayırmıştır. Allah İman-İslam ayrımına Zariyet suresinde müminle Müslüman'ı ayırmıştır. İman başka şey İslam başka şeydir imanda İslam vardır ama İslam'da iman olmayabilir. İman kalpte olana denir. İslam ise neseple intikal eder; mirasa hak kazandırır, kan, can güvenliği temin eder.

(devamı yarın..)