SAÇI SİYAHA BOYAMAK SAKINCALI MI? *** OKURUN TAKDİRİ
Pazartesi, 12 Ocak 2015 00:00

SAÇI SİYAHA BOYAMAK SAKINCALI MI?

Değerli hocam kolay gelsin. Öncelikle  bu zamana kadar hep bizi İslam'a ve akla mantığa uygun şekilde Allah yolunda yürümemizi kuvvetlendirdiğiniz için teşekkür ederim. Benim sorum çok kısa olacak, fazla vaktinizi almadan. 28 yaşında bir bayan olduğumu da  belirterek halk arasında saçları siyaha boyatmanın caiz olmadığına dair bir görüş var. Doğruluğu nedir, bunu öğrenmek isterim. Yani sarı veya  kızıl renk  için değil de siyah renge boyanması hususunda Peygamber efendimizin(s.a.v) kaçınılmasını gerektiğini söylediği hadisler olduğunu iddia edenler var. Ben saçımı siyaha boyatmak istiyorum ve bu konunun doğruluğunu mümkünse öğrenmek isterim. Saygılarımla hocam… Aspurçe Çetin

Cevap: Peygamberimizin bu sözü haram belirtmez, uygunluk belirtir. Olay şudur: Mekke'nin fethinde Hz. Ebubekir, babası Ebu Kuhafe'yi Hz. Peygamber'in yanına getirir. Doksanı geçmiş bulunan Ebu Kuhafe'nin saçı sakalı papatya gibi bembeyazdır. Hz. Peygamber "Bunun ihtiyarlığını niçin gizlemiyorsunuz? Yani niçin saçını sakalını boyamıyorsunuz? İhtiyarlığını örtün yalnız siyahtan sakının" demiştir. Bu söz Ebu Kuhafe ile ilgilidir. 90'lık bir ihtiyara simsiyah sakal yakışmaz. Bu söz Ebu Kuhafe'nin yaşı ile ilgilidir. Genel değildir. Siz 28 yaşında gencecik bir bayansınız. Saçınızı istediğiniz renge boyayabilirsiniz. Saçı boyamakta sorun yok da, kapatmakta sorun var. Kur'ân'a göre bayanların saçlarını kapatmaları gerekir. Tercih size aittir.

 


 

OKURUN TAKDİRİ

Hocam Allah sizden razı olsun. Sizin bilgileriniz ışığında doğruyu öğreniyoruz. Eğer bir şekilde sizden yardım almasam kitaplarınızı yazılarınızı okumasam kendimi gereksiz yere kötü hissedecekmişim. Hurafeler zihnimi kemireceği için kendimi adeta bir günahkâr gibi hissedip kahrolacaktım.

İşin özünü anlattığınız için size minnettarım.

Saygı ve sevgilerimi sunuyorum hocam. ..