TİCARETİNİN HARAM MI HELAL Mİ KONUSUNDA YARDIM (1)
Pazar, 04 Ocak 2015 00:00

TİCARETİNİN HARAM MI HELAL Mİ KONUSUNDA YARDIM (1)

Selâmünaleyküm hocam. Benim kafama yapmayı düşündüğüm iki iş var ve bunlarla ilgili haram mıdır helal midir şüphem var. Bana bu konuda dini olarak yardımcı olursanız çok memnun olurum.

1. Konu; bir ecza deposundan Viagra tarzı cinsel güç arttırıcı ilaç alıp satmak istiyorum. İlaç tamamen yasal ve bandurollüdür. Bu konuda hiç kimseyi kandırma gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak ilacın cinsel performans arttırıcı bir ilaç olması ticaretinin haram mı yoksa helal mi olduğu hakkında şüpheye düşmekteyim. Ayrıca bu ilacı bekâr biri benden almış olsa dahi bunu zina yaparken kullanma ihtimali var. Bütün bu sorular dini olarak bir yasak, bir haram olur mu diye beni düşündürmektedir.

2. Konu; ışıklı led tabela denilen bir tabela türü var, bunu alıp satmak istiyorum. Fakat bu tabelanın da kullanma alanında sirkülasyon olarak alkol satan restaurantlar, cafeler, tekel bayileri gibi yerler daha çok ilgi duymaktadır. Burada da beni düşündüren bu tür yerler ile ticaret yaparsam helal kazancımı haram yapmış olur muyum, yoksa benim satmış olduğum mamul helal olduğu için bir sakıncası olmaz mı?

Bana bu yazdığım konularda dinimizin kesin ve kati hükümlerini söyler misiniz? Ben ticaretimde %100 helal kazanç istiyorum. ALLAH yar ve yardımcınız olsun, sağlıcakla hocam.

Cevap: 1) Cinsel güç arttırıcı ilacı satmak haram değildir. Siz ticaret kurallarına göre alım satım yaparsınız. Bunu alanlar biraz yaşı geçmiş evli erkeklerdir genelde. Ama bunu zina için kullananlar da olabilir. Siz ondan sorumlu değilsiniz. Pekala cinsel güç arttırıcı bitkiler, meyvalar da veya doğal ürünler de var. Bunları satmak haram mı? Satıcı bundan sorumlu olmaz. Alan kişi bunları helal'de kullanırsa sakıncası yok ama haramda kullanırsa sorumlu olan kullanandır, satan değil.

2) İkinci sorunuzda geçen led tabela ne olduğunu bilmediğim için bir hüküm verecek durumda değilim. Eğer bu tabela kendisi haram taşımıyorsa satmak caizdir, alıcı kim olursa olsun. Ama kendisinde haram bir şey varsa veya harama sebep ise kuşkuludur, kuşkulu şeylerden uzak durmak gerekir. Helâl şeyler tükendi mi ki şüpheli şeylere yöneliyorsunuz? Yine de siz vicdanınıza danışın.

(devamı yarın..)