KABİLİYYET DÂD-İ HAK’TIR HERKESE OLMAZ NASİP *** AĞIR ENGELLİNİN NAMAZI
Salı, 30 Aralık 2014 00:00

KABİLİYYET DÂD-İ HAK’TIR HERKESE OLMAZ NASİP

İyi günler hocam tasavvufta seyri sülûkta kalibiliyetli salih kişi çabuk yol alır deniyor. Seyri sülük konusunu anlatan hemen tüm kitaplarda bu geçiyor. Nedir bu kabiliyet, nasıl anlaşılır salikin kabiliyeti? Cevabınız için Allah razı olsun.

Cevap: Kabiliyyet denilen şey, insanın ruh halinin yetenekli olması, gönül gözünün çabuk açılır bir durumda bulunmasıdır. Bunu yer altındaki su örneğiyle açıklayabiliriz. Bazı yerlerde 4-5 metre derinliğe inince su bulunur. Bazı yerlerde 20 metrede suya ulaşılır. Bazı yerler de vardır ki 60 metre insen suya ulaşamazsın. İşte ruhu maddi arzu yoğunluğu altında bulunmayan insanlar hafif bir zikir ve mücahede ile manen olgunlaşır, gönül gözleri açılır, güzel haller görürler. Kimi de var ki elli yıldan çok zikreder ama bir türlü manevi bir inkişafa ermez. İşte bu kabiliyet meselesidir. Şair demiş ki:

Kabiliyyet dâd-i Hak'tır herkese olmaz nasip

Sad-hezâr terbiyye etsen bed-asîl olmaz edîp

TAKDİR

Hocam Allah razı olsun kitaplarınızla geçmişte Kur'ân ve İslâm tasavvufuna bakış açımda kendi âleminde devrim yapan birkaç kişiden birisiniz.

Cevap: Teşekkür ederim. Allah feyiz versin.

 


 

AĞIR ENGELLİNİN NAMAZI

Selâmünaleyküm hocam önce tşk ederim; sizin sayenizde namazlarımı şükür kılıyom, rabbim bida beni ona ibadet etmekten mahrum etmesin. Ya hocam konuşma zorluğu çeken namazı nasıl kılar, napmalı? Bir de hocam tahiyatın yerine rabbena rabbenağfirliyi okusam olur mu? 3. sorum hocam namaz sonrası bi duanız vardı, dua mecmuasında Allahım senden iyiliklerin hepsini isterim; şimdikinin de gelecekten de; burdan yazar mısnız? Son sorum: ben 4444 salaten tefrîciye çekecem dilek için gücüm yetmiyo napmalıyım? Çok sorum oldu ama kusura bakmayın.

Cevap: Namazını kıl. Konuşma zorluğu çeken kolayına gelen duayı okur. Allah kulunun içine bakar, ağızdan çıkan kelimelerden çok içte taşınan düşünce önemlidir. Namazdan sonra okunacak duaları Dua Mecmuası adlı kitabımdan öğrenebilirsiniz. 4444 kere okunacak bir dua yoktur. Salat-ı Tefriciyye de uydurmadır. Sen bütün gönlünle Allah'a yönel, ne istiyorsan O'ndan iste. Allah gönülden kendisine yalvaranları mahrum bırakmaz.