MUSKA HAKKINDAKİ ÖNGÖRÜNÜZ NEDİR? *** ŞEYTANIN NEFİSTEN AYRI BİR VARLIĞI YOK MU?
Perşembe, 18 Aralık 2014 00:00

MUSKA HAKKINDAKİ ÖNGÖRÜNÜZ NEDİR?

Hocam, muska hakkındaki ön görünüz nedir? Bazı kaynaklarda muska takmanın Allah’a şirk koşmak olduğu söyleniyor. Gerçekten böyle midir? Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. Selâmetle…

Cevap: Hz. Peygamber döneminde muska taşıyan biri bilinmiyor. Abdullah Ibn Mes'ud'un, karısının kolunda pazubend (bir çeşit muska) gördüğü ve bunu şiddetle koparıp attığı rivayeti var. Muska taşıyan kişi, şayet bunun kendisini koruyacağına inanırsa şirk olabilir ama bundaki duâ veya âyetler yüzü hürmetine Allah'ın, kendisini koruyacağına inanırsa bunda şirk yoktur. Bu bakımdan konu ihtilaflıdır. Bazı âyetler veya dualar yazılı, tevhide aykırı olmayan muska taşımakta bir sakınca görmeyenler bulunduğu gibi muska taşımanın caiz olmadığı görüşünde olanlar da vardır. Genel kanı, içeriği tevhide aykırı olmayan muska veya yazılar taşımanın sakıncalı olmadığı yolundadır. Ben de bu kanaatteyim. Ama muskacılığı bir meslek haline getirmek ve para ile muskalar yazmak kesinlikle caiz değildir.

 


 

ŞEYTANIN NEFİSTEN AYRI BİR VARLIĞI YOK MU?

Selâmünaleyküm. Hocam günümüz tefsircilerinden bazıları şeytanın varlığını kabul etmiyorlar. Yani şeytan bizim anladığımız gibi bizden ayrı bir varlık değilmiş. Ayrı bir bedene sahip değilmiş. Peki nedir şeytan sorusuna; insanın içindeki şehvet, hırs, öfke, vs.. gibi kötü duygu ve düşüncelermiş diyorlar. Bu doğru mu? Rabbim ilminizi, ihlas ve samimiyetinizi artırsın (amin).

Cevap: Gerçi Şeyh Bedreddîn-i Simavî, şeytanın, insanın kötülük emreden nefsi olduğu anlamına gelecek bir yorumu vardır. O şöyle diyor:

"Melekût âleminden olan melâike, ancak mülk zımnında ger­çek­le­şebilir. Zira melekût, mülkün batını(iç­yüzü)dür. Hayra yö­nel­ten etkenlere melâike, şerre yö­nelten etkenlere şeytanlar ve İblîsler denilir. Bazen bu etkenler, algılayan kişinin yeteneğine göre somut şahıs olarak görünebilir. Böylece o kişi, bunların da öteki fiziksel varlıklar gibi somut varlıkları olduğunu sanır. Oysa gerçek öyle değildir. (Bunlar somut varlıklar değil, hayra veya şerre yönelten etken­lerdir). Bu somut biçiminde görme, içsel duyu ile de algılanabilir. Bundan dolayı gören kişi gözünü yumsa da bunları görebilir. Haktan uzaklaştırmaya çalışan cüz’î görüntü varlık şeytan da olabilir. Kalbi, oyalayıcı dünya düşüncelerinden arınmış olan kişinin gördükleri, hakikattir, aynen gördüğü gibi çıkar."

Bedreddin Hazretlerinin sözlerinden şeytanın, zaman zaman fiziksel görüntü veren, insanları kötülüğe yönelten ruhsal bir varlık olduğu anlaşılmaktadır. Kur'ân'a göre şeytan, cinlerin yani görünmez varlıkların kötüleridir. Bunların başı İblîs'tir. İblîs ve soyu bu gözle görülmez, ancak bazı kimselere fiziksel görüntü verip görünebilirler.