ŞERİATTAN NE ANLAMAMIZ GEREKİR? *** ECEL SORUNU
Pazar, 14 Aralık 2014 00:00

ŞERİATTAN NE ANLAMAMIZ GEREKİR?

Selâmünaleyküm. Hocam şeriat denilince ne anlamamız gerekiyor? Hep şöyle deniliyor, bir grup tarafından, hırsızlık yapanın eli kesilir, zina eden taşlanır vs...Bunlar doğru mu? Kur'ân'daki bu gibi hükümleri (recm Kur'ân'da yok) özellikle el kesme şeriat gelse bunu uygulayacak mıyız? Rabbim sizlere af ve afiyet versin selâmlar...

Selamünaleyküm. Hocam komşunun oğlu 35-40 yaşlarında akıl özürlü, annesinde 75-80 yaşlarında. Benim ablam komşunun oğlunu yıkamaya gidebilir mi?

Cevap: Şerîat, Kur'ân'ın getirdiği hukuk düzenidir. Kur'ân'ın hükümleri değiştirilemez. Kur'ân, Sözü dinleyip en güzeline uyanları övmektedir. Kur'ân'ın amacı suçları ortadan kaldırmak veya en aza indirmek. Kur'ân, zina suçunu işleyen kadın ve erkeğe yüz sopa cezası getirmiş ve bunu uygulamakta gevşeklik gösterilmemesini vurgulamıştır. Haksız yere adam öldürmenin cezası idamdır. Ama öldürülenin akrabası diyet denilen kan bedeline razı olurlarsa idam kalkar, diyet verilir. El kesmenin temel amacı hırsızlık suçunu önlemektir. Eğer bu amaç daha hafif bir ceza ile mesela hapisle önlenebilirse öyle yapılabilir. Nitekim Kur'ân o hükmün ardından hafifletici bir hüküm de getirmiş, hırsızlar tevbe ettikleri takdirde onları cezalandırmaktan vazgeçmeyi önermiştir. Hasılı şeriatın amacı dünyada toplumun hukukunu, dirlik ve düzenini korumaktır. Onun hükmünü uygulayanlar, birlik ve dirlik içinde huzur ve güven ile yaşarlar. Ama ağır cezaları uygulamaya gerek kalmayacak bir olgunluğa ulaşırsa ne güzel. Suç olmayınca ceza da olmaz.

 


 

ECEL SORUNU

Selâmünaleyküm. Hocam iyi çalışmalar diliyorum. İnsan için belir­lenmiş ecel var mıdır? Eğer varsa, bugünkü bilim adamlarının insanın ömrü­nü 150-250 yıl arasına çıkarmaya çalışmaları nasıl yorumlanabilir?

Cevap: Allah, her canlının ne kadar yaşayacağını bilir. İşte ecel denilen şey, Allah'ın insana biçtiği zaman süresidir. Bu bireylere verildiği gibi toplumlara da verilmiştir. Her milletin de bir yükselme, bir gerileme süresi vardır. İlerleme süresini dolduran toplumlarda gerileme başlar. Kur'ân böyle söylüyor.

Allah'ın verdiği ömür, insanın yaşadığı ortama göre uzayıp kısalabilir. Bu, Allah'ın bilgisine göre böyle olur. Allah'ın verdiği süre, iyi ortamlarda faraza yüz yıl, yahut daha fazla olurken uygun olmayan ortamlarda kısalabilir. Bu da Allah'ın koyduğu yasalar gereğidir. Şunu iyice bilmek gerekir ki "Allah'ın bilgisi dışında kalan hiçbir şey yoktur. Bu konunun ayrıntısını "Kur'ân Ansiklopedisi" eserimde ecel maddesinden okuyabilir­siniz.