AĞIR ÖZÜRLÜ BİRİ 2 NAMAZI CEM EDEREK KILABİLİR Mİ? *** KONUŞMA ZORLUĞU ÇEKEN NAMAZDA NE YAPMALI?
Cuma, 12 Aralık 2014 00:00

AĞIR ÖZÜRLÜ BİRİ 2 NAMAZI CEM EDEREK KILABİLİR Mİ?

Ben 187 derece ağır engelliyim; konuşma zorluğu çekiyorum; bir de yürümemde sorun var; titreme falan. Bu sebeple namazı cezm edebilir miyim? Bir de şikâyetim yok da 2 rekat namazı yarım saatte anca kılabiliyorum, bu sebeple ben 4 rekat farzı 2 rekat olarak kılabilir miyim? Lütfen yardımcı olun, bilgilendirin

Cevap: Madem siz engellisiniz, -Allah size şifalar ihsan buyursun-. öğle ile ikindi namazlarını, akşam ile de yatsı namazlarını birleştirerek yani cem ederek kılabilirsiniz. Kur'ân'da namazlar iki erk'atlı olarak belirtilir. Nisa 102. âyet. Ama Peygamberimiz, Mekke'de ikili kıldığı öğle, ikindi ve yatsı namazlarını Medine'de dört olarak kılmıştır. Siz zorunlu durumunuz dolayısıyla dört rek'atli namazları ikişer rek'at olarak da kılsanız kanaatimce olur. Yeter ki Allah ile irtibatınızı hiç kesmeyin ve Allah'ı gönülden çıkarmayın.

 


 

KONUŞMA ZORLUĞU ÇEKEN NAMAZDA NE YAPMALI?

Selâmun aleykum hocam ben sizin açıklamalı dua mecmuası kitabınızı aldım, ondaki duaları manasından okuyup ezberlesem olur mu? Bir de hocam ben namazı cezm ederek kılıyom 2 rekat olarak öğleyi ikindiyi 2 yani toplamda günde on rekat, acaba doğru mu yapıyom ben? 187 derece engelliyim, zaten 2 rekatı yarım saatte ancak kılarım. Bir de son oturuşta sadece tahiyyatı, bazen de rabbena dualar okuyom doğru mu yapıyom 3. sorum da salaten tefrıcıye bu dualara sevap var mı? Ben bazen dileklerim için bu duayı gücüm yettiği kadar okuyom sayın hocam tşk. Örnek aldığım tek kişisiniz…

Cevap: Ben kaç kez yazdım, bu salât-ı tefriciyye diye bir şey yoktur, uydurmadır. Bunu 4444 kere okumak da uydurmadır. Böyle uydurmalarla meşgul olma, böyle şeylere gönül bağlama. İçinden geldiği biçimde Allah'a dua et. Konuşma zorluğu çeken. Duaları nefesiyle okur. Bunu da yapamazsa sadece okuyacaklarını içinden geçirir. Bu da yeterlidir. Tahiyyatta çeşitli dualar okunabilir. Şu dua da güzeldir:

Allahumme innî es'eluke ya Allahu's-Samed en tağfire lî zunûubî bifadlike ve keremike ya ekremel-ekremîn veya erhamer-râhimîn.