NE YAPSA AİLE BİREYLERİNE YARANAMAYANIN ŞİKÂYETİ (3) *** MÜCTEHİDLİĞE SOYUNMA)
Çarşamba, 03 Aralık 2014 00:00

NE YAPSA AİLE BİREYLERİNE YARANAMAYANIN ŞİKÂYETİ (3)

 (...dünden devam)

En Güzel İle Savunma:

"Bundan önce kendilerine Kitâb verdiklerimiz, buna inanırlar. Onlara okunduğu zaman 'Ona inandık, o, Rabbimizden gelen gerçektir. Zaten biz, ondan önce de Müslümanlar idik' derler. İşte onlara, sabretmelerinden ötürü ödülleri iki kez verilir. Onlar kötülüğü iyilikle savarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan harcarlar." (Kasas: 52-54)

Kasas Suresi 54’ncü âyette: “Sabrettiklerinden dolayı onlara iki kez sevap verileceği” belirtilmektedir. Ra'd Suresinin 22'nci âyetinde de "Rablerinin yüzünü (rızâsını) arzu ederek sabrederler; namazı kılarlar, kendilerine verdiğimiz rızıktan gizli ve açık olarak (hayır için) harcarlar ve kötülüğü iyilikle savarlar. İşte yurdun sonucu (cennet) onlarındır!" buyurulmaktadır.

Bu âyette de sağduyu sâhibi mü'minlerin, Allah rızâsı için sabırlı oldukları, namazlarını kıldıkları, Allah yoluna mallarını harcadıkları ve kötülüğü iyilikle savdıkları belirtilmekte; bu davranışın sonucu olarak cennet yurdunun, onların olacağı vurgulanmaktadır.

Kur'ân hiçbir zaman saldırıyı emretmez. "Allah saldırganları sevmez.” (Bakara: 190) Ama başkalarının saldırılarına karşı nefsi ve İslâm’ı savunmayı, vicdanlara yapılan baskıyı kaldırmayı emreder. Mü'minlerin, birbirleriyle ve başkalarıyla kişisel temasları, hep karşılıklı iyilik ve güzel mu‘âmele üzere geçmelidir. Kötülüğe sebebolmayacak konularda kötülüğü af ve hoşgörü, İslâm’ın öğütlerindendir. Müslümanların ilk önce saldırıya başlamamaları, ancak yapılan kötülüğe veya saldırıya karşılık vermeleri, İslâm hukukunun genel prensibidir.

***


 

MÜCTEHİDLİĞE SOYUNMA

Tahhiyat

Merhabalar Hocam namazlarımı sadece Allah'a özgülemek açısından tahhiyat salli barik dualarını artık okumamaya karar verdim. Ancak şimdi de oturuşlarda okuyabileceğim Kur’ândan veya bilinen başka dualar var mıdır diye öğrenmek istiyorum. Namazda surelerin ve tesbihlerin manasını okumak hakkında ne düşünüyorsunuz, bilmek istiyorum. Saygılarımla.

Cevap: Kardeşim sen müctehid misin ki böyle şeylere kalkıyorsun? Ne gerek var, herkes gibi namazını kıl, Arapça bilip temel kaynaklara inmeden böyle şeylere kalkmak vebaldir. Boş işlerle uğraşma.