CEHENNEM AZABI SONSUZ MU? (2) PDF 
Pazar, 30 Kasım 2014 00:00

CEHENNEM AZABI SONSUZ MU? (2)

(...dünden devam)

Cevap: Siz neyi ispat etmek istiyorsunuz? Sizin sorunuza benzer soruları pek çok defa cevapladım. Eğer vaktiniz olursa Hud Suresinin 106-107 nci âyetlerine yaptığımız tefsiri okuyun.

Özeti şudur: Kur'ân Allah'ın cehennemlikler hakkında dilediğini yapacağını vurgularken, cennetliklerin nimetlerinin kesintisiz olduğunu belirtmektedir. Demek ki Allah, cehennemlikler hakkında, cezalarını çektikten sonra bir şey yapacaktır. Kasas Suresinde ve başka yerlerde iyilik yapana en az on kat sevap verileceği, kötülük yapmış olana da yaptığı kötülük kadar ceza verileceği buyurulmaktadır. Ortalama yetmiş yıl yaşamış olan kimsenin bütün ömrü günah ile geçmiş olsa bile ona verilecek ceza yetmiş yıl veya katı olabilir. Yetmiş yıla yetmiş değil, yediyüz değil, 7 bin değil, milyarlarca ceza vermek Allah'ın adaletine aykırıdır. Nebe' Suresinde de suçluların hubuklarca cehennemde kalacakları belirtilir. Hubuk insan ömrüne denk bir zaman birimidir. Bundan suçlunun cezasının ne kadar uzun sürmüş olsa da bir gün biteceği anlaşılır. Cezanın amacı ıslahtır. Sonsuzca cezada ıslah yoktur, sadece intikam vardır. Allah, kulların anladığı manada intikam sahibi olamaz. Zira onun rahmeti, azabına baskındır. Netice Cennet ebedidir ama cehennem cezası ebedi değildir. Ebedi ceza Allah'ın merhametiyle bağdaşmaz. Çünkü Kur'ân Allah'ın rahmetinin her şeyi kapsadığını bildirirken Kudsi Hadiste de rahmetinin gazabını bastırdığı, gazabından fazla olduğu vurgulanmaktadır. Allah, hâşâ kulunun sonsuzca alevler içinde cayır cayır yanmasından hoşlanmaz. Benim inandığım Allah, merhametlidir, kulunu sever, cezası da onu uslandırmak, kirlerinden arındırmak içindir. Sonsuzca cehennemde arındırma söz konusu olamaz. Böyle basit ve sığ düşüncelerle uğraşmak bana sıkıntı verir. Yunus’un dediği üzere

Hâşe lillah senden ey Rabbulenam

Sen temâşâ kılasun ben hoş yanam!

Yani Ya Rabbi, benim cehennemde sürekli yanmamdan sen hoşlanmazsın. Böyle bir şey senin şanına yakışmaz. Sen böyle bir şey yapmazsın.

Kur’ân, imansız insanın yaptığı iyiliğin kabul edilmeyeceğini, onun cezalandırılacağını vurgular ama o insanın sonsuzca cehennemde kalacağını söylemez. Kur’ân’da ebedi kelimesi sonsuzluk anlamına değil, uzun süre anlamına gelir. Bu kelimeyi sonsuzluk anlamında kabul etmek yanlıştır. Sağlam bir bina için “Bu size ebediyen yeter” denilir. Bu söz binanın sonsuzca yıkılmayacağı anlamına gelmez. Uzun süre zamana dayanacağını gösterir. Yoksa her doğan ölür, her yapılan yıkılır. Her millet de belli bir yükseliş döneminden sonra çöker. Tarihte nice milletler hep ebedilik iddia etmişlerdir ama öyle sonsuzca yaşayan bir millet de olmamıştır.

Ayrıntı için işaret ettiğimiz âyetlerin tefsirine ve sitemde arşivdeki yazılarıma bakmalısınız. Bir de isterseniz “Soru ve Cevaplarla İslâm” adlı 10 ciltlik eserime bakabilirsiniz.

Son Güncelleme: Pazar, 30 Kasım 2014 10:57
 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş