BANKA FAİZİ RİBA MI? (2) PDF 
Salı, 25 Kasım 2014 00:00

BANKA FAİZİ RİBA MI? (2)

(...dünden devam)

Merkez Bankasının belirlediği faiz oranının, Kur’ân’ın yasakladığı riba sınırına girmediği kanısında bulunduğumu birkaç kez yazdım. Çünkü bundan kaçınmak mümkün değildir. Biz bir ekonomi denizi içinde bulunmaktayız. Bu deniz, banka ve yasal faiz sistemiyle çalışır. Ödenen maaşlar, sigortalar hep bu sistemdedir. Bu sistemi beğenmeyip çeşitli adlar altında güya faizsiz kurumlar açan bazı kişilerin, bu paraları nasıl faize yatırıp gelir sağladıklarını, bunlarla ne işler çevirdiklerini gördük. Kimse kimseyi aldatmasın. Bu sistemde ne kadar kaçsanız da bir yerden faiz size bulaşacaktır. Öyle ise banka sizin tasarrufunuzdan kâr ederken siz neden paranızın hiç değilse değerini koruyacak bir getiriyi almayacaksınız? Yazdığım görüşleri eleştirenler, önce kendi davranışlarının tutarlı olup olmadığını kontrol etmelidirler. Bu münasebetle Kayseri’den sayın Ahmet Okur mektubunda şöyle diyor:

“Sayın Hocam, sizin yazılarınızı ilgiyle takip etmekteyim.Bankalar konusundaki yazılarınız çok önemli. Özellikle Anadolu’daki işadamları bankalarda paraları karşılıksız tutuyor ve repo yapmıyoruz. Faiz endişesiyle paralarımız boş yere ban­kalara kâr sağlamakta ve bizler o miktarlarda zarar etmek­teyiz.Dolayısı ile bu değer kaybına uğramamak için Do­lar, Euro almakta, böylece bir darbe de ekonomiye vur­mak­tayız, kanaatindeyim.Hâlâ bu endişe yazılarınızı okusak da ne de olsa alışkanlıklar nedeniyle hâlâ devam etmektedir.Bu ko­nuyu, lütfen yüksek sesle duyurmanızı ve bizleri bu sıkın­tıdan kurtarmanızı rica ediyorum. Saygılarımla.”

BANKA GELİRİNİ MUHTAÇ TORUNUNA HARÇLIK VERMEK GÜNAH MI?

Hocam yaşlı bir kadının bankaya yatırmış olduğu bir miktar para bulunmaktadır.. Bu paranın faizini, annesi-babası ayrılmış olan üniversite öğrencisi torununa harçlık olarak gönderse günah olur mu?...

Cevap: Hayır, günah olmaz. O hanım bankadan sağladığı geliri torununa, yakınlarına yardım olarak gönderirse sevap olur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş