BANKA FAÄ°ZÄ° (1) PDF 
Pazartesi, 24 Kasım 2014 00:00

BANKA FAÄ°ZÄ° (1)

Hayırlı geceler Hocam,

Benim sorum faizle ilgili. Faiz konusunda Kur'ân'dan Bakara Suresi tefsirlerinizi biliyorum, ancak bu açıklamalar ve Kuran mealinin tarif ettiÄŸi faiz almayı, birebir tefecilik eylemini anlatıyor gibi algılıyorum. Bu yüzden  bugünkü ÇaÄŸdaÅŸ bankacılık sistemiyle düşünüldüğü zaman ne yapmam gerektiÄŸini  bilemedim. Şöyle ki:

Bankadaki birikmiÅŸ mevduatıma her ay ortalama yüzde 7,5 - 8 civarında faiz alıyorum ve bunu aile bütçeme ekliyorum. Bu durumda benim bütçemdeki artışla bir diÄŸer kiÅŸiyi (bankayı ? ) zarara uÄŸratmış oluyor muyum? Sonuçta banka benim mevduatımı tuttuÄŸu sürece onu para kazanmak için kullanıyor ve bankanın para kazanma yolları sadece kredi vermek mi, yoksa baÅŸkaca kanallarla da, hazine bonosu, döviz v.s. gibi, kar elde ediyor mu net bir bilgim yok ancak, bankaların ödeme gücü olmayan kiÅŸi ve/veya ÅŸirketlere kredi vermedikleri de bilinen bir olay. Yani kredi alan da bunu bir yatırım için, iÅŸ ya da ev almak gibi ve sonuç olarak ödediÄŸi faiz oranından daha fazla (alınan evde oturarak kira giderinden tasarruf etmek, yıllar içinde evin deÄŸerinde enflasyon üstü artış olması ya da iÅŸine yatıran bir kiÅŸinin elde ettiÄŸi karların yine ödediÄŸi kredi faizinden fazla olması gibi) yarar saÄŸlıyor olduÄŸundan, her halükarda kredi alan maÄŸdur taraf olarak görülmüyor, banka zaten kar amaçlı kuruluÅŸlar olduÄŸu için kar etmeyeceÄŸi bir oranda mevduat faizi vereceÄŸi düşünülemeyeceÄŸinden maÄŸdur taraf deÄŸildir. Bu durumda ben kötü bir ÅŸey yapıyor gibi görünmüyorum sanki ama Kuranın lafzına kelime kelime uyduÄŸumuz zaman ise haram yemiÅŸ oluyorum. 

Hocam 3 gecedir bu sorularla uyuyamıyorum, ama acil cevabınızla huzura kavuşturur ve doğruya yöneltirseniz çok memnun olurum.

Allah sizleri başımızdan eksik etmesin. Allah razı olsun. Hakkınızı helal edin Hocam. Saygılarımla, ...

Cevap: Bu konuda çeÅŸitli okurlarımın sorularına verdiÄŸim cevabı size de gönderiyorum. Benim kanaatim Kur'ân'ın yasakladığı tefeciliktir. Çünkü ribadan söz ediliyor. Riba paranın artması, ÅŸiÅŸmesidir. Bir taraf zahmetsiz kazanç saÄŸlarken bir taraf da borç yükü altında ezilmektedir. Oysa bankanın verdiÄŸi yüzde onun da altında getiri, hem müşterinin, hem de bankanın yararınadır. Müşteri hiç deÄŸilse parasının deÄŸerini korur. Bir miktar da getiri saÄŸlar. Banka da o paradan para kazanır. Burada bir taraf kâr ederken öbür taraf zarar etmiyor, iki taraf da kazanç saÄŸlıyor. Ayrıca karşılıklı rıza var bu iÅŸlemde. Oysa tefecilikte karşılıklı rıza yoktur. Adam mecburen tefeciden Ã¶dünç alır ama ezildiÄŸini, soyulduÄŸunu bilir. Mecburiyet karşısında buna razı olmuÅŸtur. Karşılıklı rızanın olmadığı iÅŸlemlerde saÄŸlanan kazanç haramdır. Åžimdi yanıtlarımız:

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ