ÅžATHÄ°YAT İÇERÄ°KLÄ° KÄ°TAPLAR HAKKINDA PDF 
Pazar, 09 Kasım 2014 00:00

ŞATHİYAT İÇERİKLİ KİTAPLAR HAKKINDA

Muhterem Hocam Selâmünaleyküm.

Abdulbaki Gölpınarlı'nın kütüphanemde bulunan ve tasavvufî şiirlere örnekler verdiği bir eserinde Kaygusuz Abdal'dan nakledilen bir de şathiye bulunmaktadır. Cenab-ı Hakka karşı son derece yakışıksız ifadeler bulunan bu şathiyenin de içinde bulunduğu kitabı kütüphanemde bulundurmamın bir sakıncası var mıdır? Eserin tamamı böyle bir eser değildir. Ayrıca şathiye konusunda neler söylersiniz? ...

Cevap: Şathiye, bazı mutasavvıfların, vecd, cezbe denilen kendinden geçme hallerinde zahiren dini kurallara aykırı düşen sözleridir ki normal durumlarda böyle sözler kabul edilemez ama onların manevi sarhoşluk anında bu tür sözlerine hoşgörü ile bakılır. Elbette bunlar kural değildir. Hatta bu sözleri söyleyenlerin kendileri de normal durumlarında bunun ölçü olmadığını söylemişlerdir. Meselâ "Ben Hakkım" diyen Hallac, bu sözü normal bilinciyle söylemediğini belirtmek için "Hak beni benden aldı, beni kendime vermiyor. Beni O'ndan kurtarın!" demiştir ki bu söz onun, ne derin bir aşk ve cezbe içinde olduğunu gösterir.

Her ne türlü olursa olsun, elinden geldiğince kütüphaneni zenginleştir. Kitap insanın zihnini açar. Arapçada bir mesel vardır. "Şerri, şer yapmak için değil, şerden sakınmak için öğrendim."

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ