17.08.2011- Secdede ve iki secde arasında dua *** Âdet ibadete mani mi? *** KEFARET ORUCU
Salı, 16 Ağustos 2011 16:45

Secdede ve iki secde arasında dua

Sayın Hocam, çeşitli programlarda secdede edilen duanın çok makbul olduğuna dair açıklamalar duyuyorum. Yanlış anlamıyorsam başımız yerdeyken Allah'a dua etmemiz şeklinde gerçekleşiyor bu dua. Şahsen bunu denediğimde bir baş dönmesi hissediyorum, secdeye biraz daha uzun bir süre kapanınca başımda bir basınç hissediyorum, sanki vücudumdaki bütün kan başımda toplanıyor gibi. Acaba ben bu duanın ediliş şeklini yanlış mı anlıyorum? Bu konuda beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim. Saygılarımla.

Cevap: Yaşlı insanların, tansiyonu olanların secdede uzun süre kalmaları sağlık açısından tehlikelidir. Kur'ân "Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayınız!" buyurmaktadır. Secde esnasında uzun dua, sağlığı yerinde, herhangi bir hastalığı, sıkıntısı olmayanlar hakkındadır. Ayrıca şart değildir. Sadece subhanellah diyecek kadar secdede kalmak namaz için yeterlidir. Kaldı ki bu dua secdede yapılabileceği gibi daha makbul olanı da iki secde arasındaki oturuşta ve rükû'dan doğrulunca yapılmasıdır. Peygamberimiz rükû'dan doğrulunca ve iki secde arasındaki oturuşta dua ederdi.

 

Âdet ibadete mani mi?

Sayın ATEŞ

Kadınlar adet gördüğü günlerde oruç tutabilirler mi? Selma D.

Cevap: Âdetin (regl) ibadete, namaza ve oruca engel olmadığını çok yazdım. Siz isterseniz geniş bilgi için Soru ve Cevaplarla İslam (6 cilt) adlı eserimi okuyunuz.

 

KEFARET ORUCU

Öncelikle hayırlı ramazanlar dileriz sayın hocam, bir abimiz 60 gün kefaret orucu tuttu, 5 tane de kazası vardı onu da tuttu daha sonra da bilerek bir gün orucunu bozdu, yine 60 gün kefaret tutmamısı gerekiyor mu? Şimdiden iyi çalışmalar dileriz hayırlı ramazanlar hocam.

Cevap: 60 gün keffaret orucu, dinin aslında yoktur. Onu sonradan bazı yorumcular dine eklediler. Hz. Peygamber zamanında hiç kimse 60 gün keffaret orucu tutmamıştır. Her ne suretle olursa olsun orucunu yemiş veya tutmamış olan kimse, o tutmadığı günler sayısınca başka günlerde oruç tutar. İşte bu kadar. Öyle sıkıntılara girmeğe gerek yoktur. Din kolaylık dinidir, güçlük dini değil.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ