ŞAFİİ BİR ERKEK, ALEVİ BİR KIZLA EVLENEBİLİR Mİ? *** ELEST BEZMİNDEKİ HİTABA OLUMLU YANIT VERENLER...
Pazartesi, 29 Eylül 2014 00:00

ŞAFİİ BİR ERKEK, ALEVİ BİR KIZLA EVLENEBİLİR Mİ?

Merhabalar hocam benim ufak bir sorunum var. Ben Şafii mezhebindenim fakat kız arkadaşım Alevi. Biz evlenmek istiyoruz, dinimiz açısından sorun olur mu? Kız arkadaşım orucunu ve ibadetini bizim mezhebimize göre yapıyor. Yardımcı olursanız sevinirim...

Cevap: Sizin evlenmenizde hiçbir sakınca yoktur. O da Müslüman, sen de Müslümansın. O da namaz kılıyor, orucunu tutuyorsa artık Alevi, Sünnî, Şafiî, Hanefi diye ayırım yapmanın anlamı var mı? Müslüman bir erkek, isterse Hıristiyan bir kadınla da evlenebilir. Maide Suresi, 5. âyete bakınız. Alevi ise zaten temelde Müslüman'dır. Kur'ân'ın hükümlerine bağlı olarak yaşayan her Müslüman, mezhebi ne olursa olsun, İslâm cemaatindendir. Dini öyle daraltmanın, insanları bölmenin kimseye yararı olmaz. Selâmlar ve mutluluk dileğimle.

 


 

ELEST BEZMİNDEKİ HİTABA OLUMLU YANIT VERENLER BÜTÜN RUHLAR MI, YOKSA DÜNYADA İNANACAK OLANLAR MI?

Hocam iki sorum olacak, açıklık getirirseniz sevinirim; şimdiden ALLAH razı olsun. Ruh aleminde elestu bi rabbukum’de bütün ruhlar evet rabbimizsin mi dedi, yoksa bu dünyada Müslüman olanlar mı? Bir de cemaatle kılınan namazda ettehiyyatü'yü imama uyulduğu halde cemaat tek başına okuyor...

Cevap: 1) Değerli kardeşim. İşin gerçeğini sorarsan elest bezmi diye bir hadise yoktur. Bu husus Â’raf Sûresindeki bir âyetin tamamen yanlış anlaşılmasından kaynaklanmaktadır. Âyette şöyle buyurulur : "Rabbin, Âdem oğullarından, onların bellerinden zürriyetlerini almış ve: ‘Ben sizin Rabbiniz değil miyim?’ diye onları kendilerine şâhid tutmuştu. ‘Evet, (buna) şâhidiz!’ dediler. Kıyâmet günü ‘Biz bundan habersizdik!’ demeyesiniz." A'raf: 172. âyet. Bu âyette ne ruhlardan ne de ruhlar âleminden söz edilir. Sadece Âdem'in çocuklarının, nesillerinin bellerinden alındığı ve tohum halinde bulunan insanın mayasına Allah’ı tanıma dürtüsünün katıldığı anlatılır. Her insanda bu düşünce vardır. Bu düşünce doğuştan gelir. İnsan, doğasında bulunan bu dürtüye rağmen Allah'a kulluk etmemekle nankörlük etmektedir. Ruhlar Alemi insan yaratılmadan önce değil yaratılıp dünya ömrünü tamamladıktan sonra ruhların gideceği Âlemdir.

2) İmamın açıktan okuduğu Kur'ân’ı cemaat okumaz, sadece dinler. İmamın okuması cemaat için de yeterlidir. Ama oturuşlarda ve rüku secdelerde tesbihleri ve tahiyyatı herkes kendi içinden okur.