ALLAH KENDİSİNE İBADET EDİLEN MABEDLERİ KORUR *** YAZDIĞINIZ DUA, ALLAH’IN PEYGAMBERİMİZE BUYRUĞUDUR
Cuma, 26 Eylül 2014 00:00

ALLAH KENDİSİNE İBADET EDİLEN MABEDLERİ KORUR

Selâmlar. Hocam, Hac suresi 40. Âyet: “Onlar, sırf ‘Rabbimiz Allah'tır’ dedikleri için haksız yere yurtlarından çıkarıldılar. Eğer Allah'ın bazı insanları diğer bazılarıyla savunması olmasaydı, içlerinde Allah'ın ismi çok anılan manastırlar, kiliseler, havralar ve mescidler yıkılırdı. Allah, kendi(dini)ne yardım edene elbette yardım eder. Kuşkusuz Allah, kuvvetlidir, gâlibdir.”

Sadece o güne mahsus mu, yoksa bu gün de hâlâ öyle mi? Öyle ise bazılarımız neden bu insanlara gayri-Müslim, kâfir diyoruz...

Cevap: Kur'ân sözleri, emirleri bir zamanla sınırlı değil, her zaman için geçerlidir. Yazık bu Müslümanların düşüncelerine, Kur'ân'ın genel prensiplerini kendi önyargılarına göre yorumluyor, böylece Kur'ân'ın evrensel manasını çarpıtıyorlar. Bütün insanlar Allah'ın kuludur ve Allah, kendisine ibadet edenleri mahrum bırakmaz.

Hac Suresinin 40. Âyetinde Allah’ın adının anıldığı, kendisine kulluk edilen Manastırları, Kiliseleri, Havraları ve Mescidleri inançlı kulları aracılığıyla koruduğu vurgulanmaktadır. Kur’ân bu mabedlerin Allah tarafından korunduğunu vurgularken bizim, Allah’a ibadet edilen mabedlere düşman olmamız, Kur’ân prensipleriyle bağdaşır mı? Elbette bağdaşmaz.


 

YAZDIĞINIZ DUA, ALLAH’IN PEYGAMBERİMİZE BUYRUĞUDUR

Hocam, size mutlu ve hayırlı bir akşam diliyorum. Yazılarınızda "rabbi zidnî ilmen ve fehmen ve elhıkni bis-salihin" duasını öğrenmiş idim. bu dua hangi peygambere aittir. Saygılar...

Hocam zidni diye öğrenmiş idim. Ayrıca ilmden maksat nedir? Fehmden maksat nedir? Saygılarımla...

Cevap: Bu dua peygamber sözü değil, âyettir. Taha Suresinde kendisine gelen vahiyleri acele ile yinelemek isteyen Hz. Peygamber'e, acele etmemesi, vahyin tamamlanmasını beklemesi, "Rabbim, ilmimi artır!" demesi emredilmektedir. Cümlenin devamı da Hz. Yusuf'un, Yusuf Suresinde nakledilen duasıdır. Hz. Yusuf şöyle dua etmiştir: “Rabbim, bana hükümdarlık verdin, olayların içyüzünü, rüyaların yorumunu öğrettin. Beni Müslüman olarak öldür ve beni salihler arasına kat!”

İlm bilgi demektir. Burada kasıt Hz. Peygamber'e gelen vahiylerdir. Fehm ise bu vahiylerin tüm manalarını kavramak, derin bilgi sahibi olmaktır.