KUR’ÂN’DA AÇIKLANAN HARAM ETLER HK. (1)
Çarşamba, 17 Eylül 2014 00:00

KUR’ÂN’DA AÇIKLANAN HARAM ETLER HK. (1)

Sayın Hocam, bir sorum olacaktı, o da   söyle: Kur' an'ın iniş sırasına göre 55. sure En'âm 119 da:

"Size ne oluyor da üzerine   Allah`ın adı anılmış olanlardan yemiyorsunuz? Zorda kalışınız   dışında  üzerinize haram kıldığı şeyleri bizzat kendisi size ayrıntılı olarak açıklamıştır. ...."

Fakat iniş sırasına göre haram etler ayette yazıldığı gibi bu âyetten önce değil, yani sonraki surelerde veriliyor. Yoksa acaba "bizzat kendisi size ayrıntılı olarak açıklamıştır" sözünden, Hz. Muhammed’e başka yolla veya rüya ile açıklanma mı kastedilmiştir ve Kur’ân’da bu sureden önceki surelerde yazılı değil. İşin gerçeği nedir?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim ve ellerinizden öperim.

Cevap: En’âm Suresi tüm sure olarak 55'nci suredir ama surenin bütün âyetleri bir arada inmiş değildir. Âyette "Allah size haram kıldıklarını açıklamış iken" ifadesinden, bu âyetten önce inen âyetlerde haram olan etlerin açıklanmış olduğu anlaşılır. Kur'ân'ın, Mekke'de inen iki suresinde ve Medine'de inmiş olan iki suresinde haram olan etler, belki de Nahl Sûresi’nin: Allah size ölüyü, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkasının adı anılarak kesilen (hayvanlar)ı haram kıldı. Kim mecbur kalırsa (başkasının hakkına) saldırmadan, sınırı da aşmadan (bunlardan) yiyebilir. Şüphesiz Allah, bağışlayan esirgeyendir.” (Nahl: 70/115) âyetinde de yine ancak bu dört tür etin haram olduğu, bunun dışında haram olmadığı, kendi vehimleriyle helâl ve haram hükümleri koyanların, Allah'a yalan uydurdukları; Allah’ın yasaklamadığı bir şeyi haram diyerek din hükmü yapmak suretiyle Allah'a iftirâ edenlerin aslâ iflâh olmayacakları vurgulanmaktadır. Bu âyetin, En’âm Suresinden önce inmiş olması muhtemeldir.

Medine döneminin ilk yıllarında inen Bakara Sûresi’nde de yine: "اِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنْزِيرِ وَمَآ اُهِلَّ بِهِ لِغَيْرِ اللَّهِ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلاَ عَادٍ فَلاَ اِثْمَ عَلَيْهِ اِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ: Allah size leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur kalırsa, (başkasına) saldırmadan ve sınırı aşmadan (bunlardan) yemesinde bir günah yoktur. Muhakkak ki Allah çok bağışlayandır, çok esirgeyendir." (Bakara: 92/173) âyetinde ve Medine döneminin son zamanlarında inen Mâide Sûresi’nde de yine sadece bu dört et türünün haram olduğu, bunun dışında haram et bulunmadığı belirtilmiş ve bu husus, "إنَّمَا : ancak" hasr edâtiyle pekiştirilmiştir.

(devamı yarın..)