EHLİ KİTABIN KURTULUŞU (1)
Pazartesi, 15 Eylül 2014 00:00

EHLİ KİTABIN KURTULUŞU (1)

Allah'ın selâmı üzerinize olsun,

Ehli Kitab'ın kurtuluşu konusunda Efgani, Abduh ve İmam Gazali'nin Peygamberimizin sıfatlarını bilmeyen, tebliğe hakiki manada muhatap olmamış kişilerin ehl-i fetret durumunda olduğu yorumunu okudum. Said Nursi de "on beşinden yukarı olanlar, eğer mâsum ve mazlum ise, mükâfatı büyüktür, belki onu Cehennemden kurtarır. Çünkü âhir zamanda madem fetret derecesinde din ve din-i Muhammedîye (a.s.m.) bir lâkaytlık perdesi gelmiş. Ve madem âhir zamanda Hazret-i İsâ'nın (a.s.) din-i hakikîsi hükmedecek, İslâmiyet'le omuz omuza gelecek. Elbette şimdi, fetret gibi karanlıkta kalan ve Hazret-i İsa'ya (a.s.) mensup Hıristiyanların mazlumları, çektikleri felâketler onlar hakkında bir nevi şehadet denilebilir. Elbette o musibet onlar hakkında medeniyetin sefahetinden ve küfranından ve felsefenin dalâletinden ve küfründen gelen günahlara keffaret olmakla beraber, yüz derece onlara kârdır diye hakikatten haber aldım, Cenab-ı Erhamürrâhîmin'e hadsiz şükrettim. Ve o elîm elem ve şefkatten tesellî buldum." diyor.

Keza Muhammed Esed de Bakara 62'ye dayanarak da kurtuluş şartları için "Allah'a, Hesap Gününe iman ve salih amel" diyor. Siz de yıllardır bu yönde yazıyorsunuz. Ben de bu yorumun Kur'ân'a aykırı olmadığına inanıyorum. Mutedil Ehli Kitab'a rahmet nazarıyla bakmaktan ve farklı inanç gruplarıyla 'maruf' temelinde birlikte hareket etmekten yanayım.

Merak ettiğim konu, kurtuluş umudunun teslis inancına sahip insanlar için geçerli olup olmayacağı. Katolik/Ortodoks/Protestan Hıristiyanlar yani ana akım Hıristiyan mezhepler teslise inanıyor hatta bunu Hıristiyanlığın temel inancı olarak görüyorlar. Ortalama bir Hıristiyan'a teslise inanıyor musun demek bir Müslüman'a Hz. Muhammed'in son peygamber olduğuna inanıyor musun diye sormak gibi geliyor, Hıristiyanlar arasında bu kadar kabul görmüş bir inançtan söz ediyoruz. Uniteryanlar gibi birkaç grup dışında teslisi reddeden Hıristiyan bilmiyorum, Uniteryanlar da diğerleri tarafından Hıristiyan kabul edilmiyor. Bir Hıristiyan'a Uniteryanlığı, Arius'u örnek göstermek bir Müslüman'a peygamberlik konusunda Kadıyaniliği veya Hz. Ali konusunda Gulat-ı Şia'yı örnek gösterip bu konularda Müslümanlar arasında ihtilaf var demek gibi oluyor.

Sonuç olarak, kurtuluş umudu bahsettiğim Katolik/Ortodoks/Protestanlar için de geçerli midir diye sormak istiyorum. Aksi takdirde bilinen anlamda Hıristiyanların değil, gayrihristiyan görülen insanların kurtuluşundan söz ediyoruz.

Selâmetle...

(devamı yarın..)