YARDIMINIZA İHTİYACIM VAR
Cuma, 05 Eylül 2014 00:00

YARDIMINIZA İHTİYACIM VAR

Saygıdeğer Hocam, değerli ilminizle bizlere yol gösterdiğiniz için Allah sizden razı olsun.

Hocam sizin yardımınıza ihtiyacım var, görüşünüz benim için çok değerli. Annem çocukluk çağımda vefat etti, babam bizlere hem annelik hem de babalık yaptı, hepimizi yetiştirdi, okuttu. Şu anda babamın tek bekâr evladı benim ve babamla beraber huzurlu bir hayat sürdürüp yaşıyoruz çok şükür. Fakat benim bir hayalim var ki yurtdışında yüksek lisans yapmak. En az bir yıl boyunca yurtdışında yaşamam gerekecek bu durumda. Fakat babamı yalnız bırakmak da hiç içime sinmiyor. Babacığım 64 yaşında, sağlıklı, kendi işini ve yemeğini yapabilecek bir insan. Fakat bazen düşününce şu anda her ne kadar genç olsam da bu gençlik elbet geçecek ve ben de Allah ömür verirse yaşlanacağım, yurtdışında yüksek lisans yapmak gençlik hevesi gibi geliyor ve babamı yalnız bırakmak Allah’ın gücüne gider belki diye üzülüyorum. Bundan ziyade babamı yalnız bırakacak olmak beni çok üzüyor, yemeğini, temizliğini yapıp bir çay demleyip babama bir can yoldaşı olmak daha öncelikli geliyor. Ama diğer taraftan da gençken kendimi mahrum bırakırsam yaş geçince de hayallerimi gerçekleştirecek ne imkanım ne de isteğim olmayacak. Biliyorum ki böyle bir karar alırsam babam asla kırılmaz bir müddet yurtdışında yaşamamdan.

Hocam ben Allah kabul ederse beş vakit namazını kılan, Kur'ân okuyan, orucunu tutan bir insanım ve Allah’ın rızası benim için her şeyin üstündedir. Bu durumda sizin görüsünüz nedir? Dünya geçici bir âlem diyip gençlik hayallerimi bir kenara bırakıp babamı el üstünde yaşatmaya çalışmak mı, yoksa bir yıl ara verip yolumu çizmeye çalışmak mı? Bu yol ayırımı içimi çok ama çok kemiriyor. Yardımlarınızı rica eder ellerinizden saygıyla öperim...

Cevap: Elbette ilim öğrenmek her Müslüman için çok önemli ve gereklidir. Siz bir yıl için gideceğinizi söylüyorsunuz ama eğer yüksek lisans yapacaksanız bu öyle bir yılda bitmez. En az üç dört yıl alır. Bir yıl için gidip de yıllarca oralarda kalanlar da var. Eğer gitmek hevesi ağır basıyorsa babanızı da beraber götürebilirsiniz. Önce bir yılı değil de birkaç yılı da düşünebilirsiniz. Bu durumda en uygun olan babanıza bir hayat arkadaşı bulmaktır. Şimdiki şartlara göre babanız genç sayılır. Elbette bir yoldaşa ihtiyacı vardır. Öteki kardeşlerin de babana yardım edip yalnızlığını giderebilirler. Ama babanız evlense de hata etmiş olmaz. Ben okumanızı yeğlerim fakat babayı tamamen yalnız bırakmanın da uygun olmadığını düşünürüm. Tercih size aittir.