YABANCI BİR BAYAN İLE EVLİLİK *** AYAKLARA MESH
Salı, 26 Ağustos 2014 00:00

YABANCI BİR BAYAN İLE EVLİLİK

Sn. Süleyman Hocam, yakın zamanda gayrimüslim bir bayanla evlilik yapmayı planlıyorum. Kendisi Hıristiyan dinine inanmakla birlikte, dinde zorlamanın olmayacağını bildiğimden kendisine din değiştirmesi yönünde bir baskı uygulamıyorum. Gönlünde var ise Allah'ın izniyle olmalıdır. Almanya'da dini nikâh yapmayı planlıyorum ama bu konuda nasıl bir yol izlemem gerektiği ile ilgili fikir verebilirseniz sevinirim. Bu konuda hatırladığım kadarıyla sizlerin, daha önceden kitap indirilenlerle evliliğin helâl olduğunu belirttiğinizi hatırlıyorum...

Cevap: Müslüman erkek, Kitap ehli yani Yahudi veya Hıristiyan kadınla evlenebilir. Kadının din değiştirmesi şart değildir. Kadın Hıristiyan kalabilir. Ama bir gün Müslüman olsa daha iyidir fakat Müslüman olması şart değildir. Ancak doğacak çocukların Müslüman olarak yetiştirilmesi önemlidir.

Dini nikâh kıymanın şartı yok. İki şahit bulursunuz. Onların huzurunda bilen birisi sizin nikâhınızı kıyar. Nikâh, kadınla erkeğin, tanıklar huzurunda birbirleriyle evlendiklerini, daha doğrusu erkeğin evlilik teklifini kadının kabul etmesidir. İşte şahitler huzurunda kadın ve erkekten her biri evleneceği kişiyi eş olarak kabul ettiğini beyan etmesiyle nikâh kıyılmış olur. Ayrıca erkeğin, kadına ödemesi gereken mehr (para, ziynet eşyası vb.) vardır. Bu miktar da nikâh kıyma sırasında belirtilir. Sonra erkek bunu imkân bulduğu zaman kadına öder. Şayet kadın mehrinden vazgeçer, kocasına bağışlarsa o da güzeldir. Arada hiçbir sorun kalmaz.


 

AYAKLARA MESH

Sayın hocam, her şeyden önce, İslam hakkında aydınlatıcı bilgiler verip bizi aydınlattığınız için bir kez daha teşekkür ederim. Hocam, ben 69 yaşındayım ve kiloluyum, eğilme problemim epey had safhada. Sabah namazından sonra eşim ayağıma iki kat çorap giydiriyor. İkinci spor tip çorabı mes gibi kullanıp abdest alırken fazla ıslatmadan çorapların üzerine mesh yapıyorum. Sayın hocam doğru yapıp yapmadığım hakkında bana bir bilgi verirseniz çok sevineceğim. Sonsuz saygılarımla ellerinizden öperim. Allah’a emanet olun..

Cevap: Çok doğru yapıyorsun. Ayakları yıkamak şart değildir. Başa nasıl meshediliyorsa çıplak ayak üzerine de meshedilebilir. Şayet ayakta çorap varsa çorap üzerine meshedilir. Çorabı çıkartmanıza gerek yoktur. Allah sağlık ve afiyet versin.