RUMEYSA İSMİ SAKINCALI MI? *** İSTİNCA YETERLİDİR
Cuma, 22 Ağustos 2014 00:00

RUMEYSA İSMİ SAKINCALI MI?

Hocam.. Size bir sorum olacaktı..Sosyal medyada ve televizyonda Rumeysa isminin çapaklı kadın anlamına geldiği söyleniyor. Acaba bu bilgi doğru mudur, bilmek istiyorum. Ailem bana bu ismi Peygamberimiz döneminde insanlara çok iyiliği dokunan bir zaatın zevcesinin ismi olduğu gerekçesiyle koymuşlar. Fakat ismimin ''yeni'' anlamı beni çok rahatsız etti, üzdü. Acaba bu doğru mudur? Eğer bu açıklama doğruysa neden bu derece önemli bir kişinin ismi de Rumeysa? Bilgilendirirseniz çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler...

Cevap: Sâd harfiyle Rümeysâ, rams kökünden abartı bildiren sıfat isimdir. Rams, hastalık dolayısıyla gözün çapaklanması olayıdır. Bir hastalık veya herhangi bir sebeple gözün çapaklanmasına rams denilir. Rümeysâ gözü çapaklı kız veya kadın anlamına geldiği gibi iki Zirâ yıldızından birine de Rümeysa denilir. Cılız ışığından dolayı o yıldıza bu ad verilmiştir.


 

İSTİNCA YETERLİDİR

Selâm Hocam, İslamiyet’i bize hurafesiz öğrettiğiniz için Allah sizden razı olsun. Sorum şu olacak:

Ben Almanya´da yaşıyorum ve namaz için abdest almadan önce tuvalete gidiyorum. Buradaki tuvaletlerde genelde su yok, onun yerine kâğıt var. Acaba illaki su ile tuvalet ihtiyacı giderilme zorunluluğu var mı, yani kâğıt ile bu sorun giderilse ve sonra abdest alınsa, bu abdest sahih yani geçerli midir?

İnanın bu sorunun cevabı benim için çok önemli. çünkü bunlar bana zorluk yaşatıyor.

Selâm ve sevgilerle...

Cevap: Büyük veya küçük abdestten sonra ille su ile temizlenmek şart değildir. İlmihal kitaplarında büyük tuvaletten sonra istinca yapılacağı belirtilir. İstinca, kesek veya taş ile silinmek demektir. O zamanlar böyle modern tuvaletler olmadığı gibi her yerde su da yoktu. İnsanlar büyük tuvaletlerini yaptıktan sonra kesekle veya herhangi bir taşla silinirlerdi. İşte bu yeterliydi. Şimdi modern tuvaletlerdeki kâğıtlarla silinmek yeterlidir. Bu, kesekle temizlenmekten daha iyidir. Su ile yıkamaya gerek yoktur. Ama su var ise elbette su ile temizlenmek daha güzel olur. Ancak tuvaletten sonra elleri sabunla tertemiz yıkamak, sağlık açısından çok önemlidir.