CEM HAKKINDA *** İHTİLAM OLMAK
Cumartesi, 19 Temmuz 2014 00:00

CEM HAKKINDA

Muhterem Hocam

Evvela sağlık afiyet diler, hürmetler sunarım. Bugün uyguladığım bir Namaz cem’i hakkında bir sorum olacak. Cevap verirseniz doğrusunu öğrenmiş olacağım.

Öğlen namazının vakti girdiğinde namazı sünnetleriyle kıldıktan sonra, Kamet getirip ikindi Namazının sadece farzını kıldım ve Namazı tamamladım. Uygulamam doğru oldu mu, yoksa hatalı mıyım?

Şimdiden teşekkür eder, Allah'tan sağlık ve afiyet dilerim...

Cevap: Aslında cem durumunda iki farz arasına nafile sokulmaz. Önce bir kametle öğleyi, ardından bir kametle ikindiyi kılarsınız ama siz öğlenin farzından sonra sünnet de kılıp ardından İkindinin farzını kılmışsınız. Yani iki farzı birleştirmemiş, nafile ile farzlar arasını açmışsınız. Bunun da zararı yoktur. Namazınız geçerlidir. Ca’ferîler böyle yaparlar. Yani mesela öğlenin farzını kılıp biraz ara verir, nafile kılarlar. Takriben beş dakika sonra da diğer namazı (yani ikindiyi) kılarlar. Akşamla yatsı namazını da bu şekilde birleştirirler. Ancak arada iki veya daha fazla nafile namaz da kılarlar. Böylece iki namazı ayırmış olurlar.


 

İHTİLAM OLMAK

Selâmünaleyküm Hocam, Sabah ihtilam olarak kalktığımda gusül almam gerekiyor. Fakat işe geç kalmamak için guslü namaz vakitleri geçse dahi işten geldikten sonra almam mümkün mü? Bir de kaldığım yerde gece soğuk su oluyor, ihtilam olduğumun farkına varsam gece su soğuk olduğu için sadece normal abdest alarak namaz kılsam olur mu? Veya toprak veya duvardan teyemmüm mü yapmam gerek hocam? Sabah namazı dâhil akşama kadar namazlar kaçıyor, su soğuk olursa teyemmümle gusül abdesti alabilir miyim?...

Cevap: Bile bile vaktinde namaz kılmamak günahtır. Yıkanacak sıcak su bulamazsanız abdest alıp namazınızı kılarsınız. Ne zaman yıkanacak sıcak su bulursanız o zaman yıkanırsınız. Kısaca çevrede su bulunmadığı veya soğuktan dolayı suyu kullanma sağlık açısından uygun olmadığı takdirde abdest alıp namaz kılarsınız. Su da yoksa sadece teyemmüm edip namazınızı kılarsınız.

Suyun tehlikeli bir yerde bulunması yahut abdest alındığı veya gusledildiği takdirde cenaze ve bayram namazlarının geçmesi gibi durumlar teyemmümü mubah kılan özürlerdir. Ama su varken teyemmüme gerek yoktur. Sağlığa zarar vermeyecek biçimde yıkanma imkânı buluncaya dek sadece abdest ile namazınızı kılarsınız.