MAZERETİ OLAN, KOLAYINA GELDİĞİ BİÇİMDE NAMAZ KILAR
Perşembe, 17 Temmuz 2014 00:00

MAZERETİ OLAN, KOLAYINA GELDİĞİ BİÇİMDE NAMAZ KILAR

Sayın Hocam,

Yetmiş yedi yaşındayım. Çok şükür 5 vakit namazımı eda ediyorum. Ancak midemde reflü şikâyetim var. 6-7 yıldır çilesini yaşıyorum. Yatarken özel reflü yastığı kullanıyorum, yani başım yukarda yatıyorum. Kronik bronşit ve KOAH hastalıklarımı reflü tetikliyor. Namazlarımı usulüne uygun olarak kılıyorum. Çok hasta olsam bile oturarak namaz kılmaktan hoşlanmıyorum, huzursuz oluyorum. Ancak son 1 aydır reflü için kullandığım bir ilaç ödem yapıp tansiyonumu yükselttiği için doktor tarafından kesildi. Bu durumda namaz kılarken hırıltı ve öksürük başlıyor. Siz daima dinimizde zorluk yoktur dersiniz. Acaba namazın tüm rükünlerini, rükû dâhil gerektiği gibi icra etsem, sadece secdeyi ayakta yada oturarak eda etsem olur mu? Sizin görüşünüz benim için çok önemli. Siz onay vermezseniz ne olursa olsun namazımı usulüne uygun, yerde secde ederek kılarım. Sizi meşgul ettiğim için üzgünüm. Saygılarımla...

Cevap: Türkan Hanım, secdeye gitmek hastalığınızın artmasına ve sizi rahatsız edecek bir duruma neden oluyorsa secdeye gitmeyiniz, oturduğunuz yerde veya sandalye üzerinde biraz eğilmek suretiyle secde yaparsınız. Namazın temeli Allah'ı zikirdir. O hareketler yani rükû, secde halleri sağlam insanlar içindir. Sorunu olan kimseler nasıl kolaylarına geliyorsa öyle yaparlar. Çünkü yüce Allah, "Onlar ayakta, oturarak ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler: 'Rabbimiz (derler), bunu boş yere yaratmadın, sen yücesin, bizi ateş azâbından koru'!" (Âl-i İmran: 191) buyurmaktadır. Yani yatarken de Allah'a ibadet edileceği, zikredileceği belirtilmektedir. Namaz da zikirdir. Taha Suresinde "Beni anmak için namaz kıl!" buyurulmuştur. O halde sağlığı elverişli olmayan, yatarken de dua ve tesbihleri okuyarak namaz kılabilir. Savaş durumunda da hiç hareket etmeden sadece "Allahu ekber" demek namaz sayılır. O durumda namazın hareket rükünleri düşmekte, sadece temel öğe olan Zikir kalmaktadır. O halde hiç dert etmeyin, sağlığınız açısından en uygun pozisyon hangisi ise öyle namaz kılın. Allah sağlık, âfiyet versin, dualarınızı kabul buyursun.

Türkân Hanım'ın cevabı:

Sayın hocam, sorunuma çok çabuk verdiğiniz yanıtla beni ne kadar mutlu edip, rahatlattınız bilemezsiniz. Size minnettarım. Söylediklerinizin hepsini biliyorum. Kaç kez yazılarınızda okudum. Ancak ben kendi sorunumda sizin görüşünüzü almadan içim rahat etmedi. Allah sizden razı olsun, biliminizi arttırsın.

Size sağlıklı uzun ömürler diliyorum. Allah sizi başımızdan eksik etmesin. Saygılarımla...