KUŞKU İLE YAKÎN BOZULMAZ *** KAFESTE KUŞ BESLEMENİN HÜKMÜ
Pazartesi, 14 Temmuz 2014 00:00

KUŞKU İLE YAKÎN BOZULMAZ

Hocam sizin yazılarınızı araştırdım ama cevabını göremedim, ne olur cevap yazın hocam! Bazen oruçluyken gusül ya da abdest alırken ağzıma ya da burnuma su alırken çok az su almama ve dikkat etmeme rağmen sanki genzime su kaçmış gibi hissediyorum. Hocam oruçlarımı kaza etmem gerekir mi??

Cevap: Dikkatle ağzına aldığın suyu çıkardıysan, genzine su kaçmış olma düşüncesi orucunu bozmaz. Öyle düşüncelerle uğraşma, gönlünü Allah sevgisiyle doldurmaya çalış. Genzinle değil, kalbinle meşgul ol. Orucun amacı Allah sevgisinde yoğunlaşmaktır.

 


 

KAFESTE KUŞ BESLEMENİN HÜKMÜ

Pek kıymetli hocam size bir sorum olacak. Bir çift muhabbet kuşu besliyorum evde. Fakat vicdanen rahatsızım. Kuşları aldığım zaman tabiî ki biliyordum yanlışlığını ama bu kadar farkında değildim. Hayvanları kafese kapatmak konusunda hadisten de habersizdim. Hocam kuşları salıversem büyük ihtimal ya açından ölecekler ya başka bir hayvana yem olacaklar. Hayvanat bahçesinin kuşlar bölümüne mi bıraksam? En azından çok büyük bir alanda uçabilirler, aç da kalmazlar. Değerli fikirlerinizi ismimi yazmadan paylaşırsanız sevinirim. Saygılarımla....

Cevap: En iyisi o kuşları hayvanat bahçesine vermenizdir. Orada geniş bir alanda uçar, konar, doğalarına uygun yaşarlar. Aç kalmaz, bakılırlar. Ama evde o hayvancağızları sürekli kafes içinde tutmak doğru değildir. Onları doğaya salsanız, artık doğada yaşayamayacakları için ya aç ölürler veya başkalarına yem olurlar. Şayet evde tutacaksanız hiç değilse günde birkaç kez geniş odaya salıp istedikleri gibi uçmalarına fırsat veriniz, ayrıca onlarla iletişim kurunuz. Çünkü onlar sizin sevecen yaklaşımınızdan hoşlanırlar.