10 SORU 10 CEVAP: 3) MÜSLÜMANLARIN KESMEDİĞİ HAYVAN *** 4) EHLİ KİTAP KİMDİR? *** 5) ÇOK EVLİLİK
Salı, 01 Temmuz 2014 00:00

10 SORU 10 CEVAP: 3) MÜSLÜMANLARIN KESMEDİĞİ HAYVAN

(...dünden devam)

5/3 âyette haram gıdalar anlatılırken, bir kâfirin kestiği yenilmez/ veya Müslümanların kesmediği hayvan yenilmez, diye bir şey yazmıyor galiba?

Cevap 3: âyette kâfir veya müslümanın kestiğinden değil, Allah’tan başkası bir tanrı adına kesilenin yenilmeyeceği anlatılır. Çünkü Allah’tan başka bir tanrı adı anılarak kesilmiş olan hayvan murdar olur.


 4) EHLİ KİTAP KİMDİR?

Ehli kitap denildiğinde ne anlamalıyız? Ehli kitapta bir ayrım var mı?

Cevap 4: Ehl-i Kitap: kendilerine İlâhî Kitap verilmiş olan, İlâhî bir kitapları bulunan halktır. Genelde bu tabir ile Yahudi ve Hıristiyanlar anlaşılır. Ama Kur’ân’da böyle bir sınırlama yoktur. Nitekim İran’da Zerdüşt dini mensuplarını da Kitap ehli kabul edenler olduğu gibi Hindistan’da Veda’ların orijinalleri de İlâhî Kitap kabul edilebilir. Tabii zamanla bu kitaplar çok değişikliğe, tahrifata uğramış, şirk bulaştırılmıştır. Ama orijinallerinin Tevhide uygun olduğu kanaatindeyim.


5) ÇOK EVLİLİK

4/3 dört taneylen evlenebilinir hükmü kaldırılmıştır diyorlar delil olarak da 4/129 gösteriyorlar

Cevap 5: Kur’ân’ın açık hükmü kimse kaldıramaz, değiştiremez. Kur’ân gerekenlere bu müsaadeyi vermiş, ancak adalete şart koşmuş, kadınlar arasında adaleti sağlayamayacak olanlara bir tane ile yetinmeyi emretmiştir. Nisa Suresinin: “Ne kadar isteseniz de kadınlar arasında (tam) adâlet ya­pamazsınız. Öyle ise (birine) tamamen yönelip ötekini askıda (kocasızmış) gibi bırakmayın. Eğer arayı dü­zeltir, sakınırsanız, Allâh bağışlayandır, esir­geyen­dir.” Mealindeki 129. Âyeti çok kadınla evlenmeyi kaldırmıyor, kadınlar arasında adaleti emreden Nisa 2. Âyeti açıklıyor. Yani insan maddeten adaleti sağlamaya çalışsa da manevi adaleti sağlamanın, hepsini aynı ölçüde sevmenin mümkün olmadığını belirtiyor. Kişi kadınlarından birini ötekinden fazla sevebilir ama büsbütün sadece birine meyledip ötekini kocasız gibi bırakmanın doğru olmadığını, onunla da ilgilenmesi gerektiğini belirtmektedir. Bu âyet, ikinci âyetin hükmünü kaldırmıyor, tam tersine o hükmü açıklayıp kolaylaştırıyor. Ama kimilerinin hoşuna gitsin diye âyetleri bağlamından çıkarıp istedikleri manayı yükleme hevesinde olanlar çoktur. Bizim de onlara sözümüz yoktur.

(devamı yarın..)