DİPLOMA KİRALAMASI
Cuma, 27 Haziran 2014 00:00

DİPLOMA KİRALAMASI

Hocam merhaba, selâm ve hürmetlerimi sunarım.

Hocam, emekli meslek lisesi öğretmeni bir yakınım, özel bir meslek lisesine başlayacaktı. Ancak sağlık nedenleriyle başlamadı.

Bu okulların açılabilmesi/ruhsat alabilmeleri için bu öğretmen gibi, yani en az iki meslek öğretmeninin diploması şartmış.

Okuldan diplomasını çekse, ruhsat iptal edilecek, fakat okula gitmeden diploma karşılığı ücret alsa, çalışmadan alacağı bir ücret olacağından şüpheli bir para olacak diye düşünüyoruz. Kendi aramızda bunu konuştuk, sizden bir fetva almak istedik.

Konuyu araştırırken öğrendik ki pek çok branşta diploma kiraya verme gibi bir sistem varmış. İnternetten yaptığımız araştırmada; Yaptığı işin endişelerini yaşayanlarda, konuyu dile getirip ne yapacağını bilmeyenler/ kararsız kalanlar da olmuş.

Sanırım bize cevap verebilirseniz pek çok kişi için de bu konu, önemli bir açıklama olacaktır diye düşünüyorum. Allah size sağlık afiyetler versin, ömrünüz bereketli olsun. Allah’a emanet olunuz. Hürmetlerimizi arz ederiz. Saygılarımla...

Cevap: Yabancısı olduğum konuyu iyi anlayabilmek için yazınızı iki defa okudum ve anladığımı sanıyorum. Anladığım kadarıyla okul, ancak iki diplomalı öğretmenin mevcudiyetiyle varlığını sürdürebilir. Ama sizin yakınınız olan öğretmen, önce okula öğretmen olarak atanmış iken hastalığı dolayısıyla okula gidemiyor ve gidemeyecek. Fakat kendisi orada öğretmen olarak devam ediyormuş gösterilerek okulun varlığı sürdürülecek.

İslâm'ın özü doğruluktur. Diplomanın kiraya verilmesi diye bir şey olamaz. Ne demek diplomanın kiraya verilmesi? Diploması olmayan birinin kiraladığı diploma ile o diploma sahibinin mesleğini icra etmesi. Bu düpedüz kalpazanlıktır. Asla olamaz. Aynen diploması olmayan birinin, kiralık doktor diplomasıyla doktorluk yapması demektir.

Benim önerim şudur. Akrabanız veya yakınız hasta olsa da okula gider, ona hafif, basit bir iki ders verilir. Böylece okulun kadrosunda kalır. Aldığı maaş helaldir. Okul da varlığını sürdürür. Ama hiç okula gitmeden diplomasını kiraya vermesi, devleti ve milleti aldatmak olur. Dinimiz böyle bir şeyi kabul etmez. Çünkü "İşte benim doğru yolum budur, ona uyun, (başka) yollara uymayın ki, sizi O’nun yolundan ayırmasın! Korunmanız için (Allah) size böyle tavsiye etti!" (En'âm: 153) buyrulmuştur.