YOLCULUKTA ORUÇ VE NAMAZ *** BANKA KREDİSİ İLE EV ALMAK GÜNAH MI?
Cuma, 20 Haziran 2014 00:00

YOLCULUKTA ORUÇ VE NAMAZ

Selamün Aleyküm hocam. 2 tane önemli sorum olacak, cevaplarsanız memnun olurum:

20-07-2014 tarihinde (ramazan ayı içinde) Hollanda`dan Türkiye`ye (Kırşehir`e doğru) yola çıkacağız. Yolculuk esnasında orucumuzu tutmayacağız, Türkiye`ye girdiğimiz vakit (memleketimiz kırşehire varmadan önce) 2 gün istanbul`u gezmeyi düşünüyoruz.. Zira buraya bir daha uğrayamayacağımız için.. Sorum şöyle:

1- İstanbul`u gezeceğimiz o 2 günü oruçlarımızı tutmasak olur mu? Yoksa bile bile ramazan ayı içerisinde olduğumuzu bildiğimiz halde böyle bir şey yapmamalı mıyız? Yoksa yinede seferi olduğumuz için tutmasak da olur mu?..

2- Hollanda`dan Türkiye`ye (memleketimiz kırşehir`e) yola çıkacağız.. 4 haftalığına memleketimiz ve evimizin bulunduğu yer Kırşehir`e gideceğiz.. memleketimiz ve evimizin bulunduğu yer Kırşehir`e vardığımız zaman seferilik biter mi? Namazlarımızı tekrar mükim gibi mı kılmalıyız? Yoksa seferilik Holland`a döndüğümüz vakit mi biter?

Allah Razı olsun.. 

Cevap) Asıl varacağınız yere varıncaya kadar yolcusunuz, namazlarınızı isterseniz kısa kılarsınız ve isterseniz oruç tutmayabilirsiniz.

Varacağınız yerde 15 günden az kalacaksanız yine seferi sayılırsınız, namazları kısa kılabilirsiniz, oruç da tutmayabilirsiniz, Ama varacağınız Kırşehir'de eğer 15 gün veya daha fazla kalacaksanız yolda seferi olmakla beraber Kırşehir'de seferilik biter. Namazları tam kılarsınız, oruçlarınızı da tutarsınız.

 


 

BANKA KREDİSİ İLE EV ALMAK GÜNAH MI?

Hocam evleri olan babamlar en ekonomik kredilerden biri ile ev alacaklar ben de 5000tl vericem. Bu durumda babamlar ve ben günahkâr olur muyum?..

Cevap: Benim kanaatime göre siz günahkâr olmazsınız. Banka kredisiyle bir şeyler almak, ev veya otomobil almak kanaatimce haram değildir. Çünkü bu olayda karşılıklı menfaat söz konusudur. Banka kredi vermekle bir miktar faiz alıp kâr sağlayacak, krediyi alan da uygun fiyatla ev veya araç alacaktır. Krediyi alan, şimdi bu avantajdan yararlanmasa bir iki yıl sonra bugün aldığı fiyatla o evi alamaz. Kredi kullanmakla zarara uğramıyor, kâr ediyor. Alanın da verenin de yarar sağladığı bu uygulamada haram da olmaz. Haram olan, fukaradan tefe almaktır. Buna riba denilir. Haramdır. Çünkü ihtiyaç sahibi kat kata varan riba ödemekle büyük yük altına girmekte, zarara uğramaktadır. Tefeyi alan da yoksulların sırtından zengin olmakta, şişmektedir. Kur'ân'ın yasakladığı riba uygulaması, böyle zalim ve gaddar bir uygulama idi. Âyetlerin ve Kur'ân hükümlerinin arka planlarını iyi bilmeden hüküm vermek yanlış olur.