ESMALAR *** KURU YELLENME İLE ABDEST BOZULMAZ
Pazartesi, 16 Haziran 2014 00:00

ESMALAR

Merhaba Sayın Hocam, Esmaların faydasına inanıyor, anlamlarıyla birlikte öğrenmeye ve ezberlemeye çalışıyorum. Size sormak istediğim, fırsat buldukça ezberleyebildiğim kadarıyla zikretmekte bir sakınca var mıdır? Yoksa hepsini birden mi zikretmek gerekmektedir?

Bir de, Esmaları zikrederken, örneğin "Es-Selâm" esmasını "Ya Selâm" şeklinde mi zikretmek gerekmektedir ve her esmanın ardından "celle celaluhu" denmeli midir? Teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum. Zeynep Sevinç

Cevap: Sorduğunuz şeyleri Allah'ın Kitabına danıştım, bulamadım. Peygamber'in Hadislerine danıştım, bulamadım. Kur'ân okuyun Kur’ân, hayallerle vakit geçirmeyin. Kur'ân'da zaten Allah'ın isimleri var. Kur'ân okuyunca o isimleri de okumuş olursunuz.

Selâm ismine gelince Selâm ismi Kur'ân'da "es-Selâm" şeklinde geçer (bakınız: Haşr Suresi: 23. âyet: "O, öyle Allah'tır ki O'ndan başka tanrı yoktur. Melik(pâdişâh)tır, Mukaddestir, Selâm (esenlik veren) Mü'min (güvenlik veren), Müheymin (kollayıp koruyan), Azîz (üstün, gâlib), Cebbâr (istediğini zorla yaptıran), Mütekebbir(çok ulu)dur!"

Ama başına nida harfi getirilerek yâ Selâm demekte de bir sakınca yoktur. Çünkü Arapçada tarif harfi olan el, ismi belirli yaptığı gibi nida harfi de belirli yapar. Zira insan "Ey Selâm!" diye hitabettiğinin kim olduğunu bilir.


 

KURU YELLENME İLE ABDEST BOZULMAZ

Sevgili hocam, başımda öyle bir bela var ki tam beş yıldı uğraş içerisindeyim. Namazda ve abdestte bir sorunum var bu da abdest aldıktan sonra yellenme korkusundan kendimi tutuyorum. En ufak bir şeyde de doğru veya yanlış olsun abdestimi yineliyorum. Bu da su ve zaman israfına yol açıyor. Ne yapmalıyım? Yardımınızı bekliyorum...

Cevap: Kardeşim boş yere kendinizi zorlayıp sağlığınızı bozmayınız. Yellenme ile abdest bozulmaz. Maide Suresinin 6. âyetinde abdesti bozan şeyler açıklanmıştır, o da küçük ve büyük tuvalete çıkmaktır. Yani idrar gelmekle veya dışkı çıkmakla abdest bozulur. Kuru yellenmenin abdesti bozacağına dair hiçbir kesin kanıt yoktur. Yellenme ile abdestin bozulacağı görüşü, Ebuhüreyre'ye dayanan görüştür. Ebuhüreyre, kişiliği kuşkulu bir insandır. Bir sürü uydurmalar bu adama dayandırılmıştır. Oysa Peygamberimiz ve sahabileri horlayacak derecede uyudukları halde kalkıp abdest almadan namaz kılmışlardır. İnsan uyku halinde kendisi farkında olmadan yellenir. Buna karşın uyuyanların, abdest almadan kalkıp namaz kılmaları, yellenmenin abdesti bozmadığını gösterir. Ayrıca yellenmenin abdesti bozacağına dair doğrudan Hz. Peygamber'e dayalı tek bir sağlam söz yoktur. Rahat ol. Boş yere kendine eziyet etme. Abdestini al, yellenmiş olsan da namazını kıl. Bağırsaktaki gazı içeride tutmak sağlığa zararlıdır. İslâm insan sağlığına zararlı bir şeyi emretmeyeceği gibi insanı zora sokan bir şeyi de emretmez. Ama yellenirken ıslaklık olursa o, tuvalete çıkma hükmünde olduğu için abdest bozulur. Ama kuru gaz çıkması abdesti bozmaz.

Okurumun cevabı:

Rabbime hamdolsun ki cevabınızdan sonraki namaz kılışlarım huzur buldu. Allah cennet-i ala'sının en güzel yerlerine katar sizi inşallah...