KURAYZA OĞULLARI SEFERİ (6) *** ADAĞIN ETİNİ, ADAYAN KİMSE YİYEBİLİR Mİ?
Cumartesi, 07 Haziran 2014 00:00

KURAYZA OĞULLARI SEFERİ (6)

(...dünden devam)

İşte Kurayza Oğullarına, –şayet rivayet doğru ise– kendi Kitaplarının bu hükmü uygulanmıştır. Bir kavme Kendi yasalarını uygulamak zulüm değil, adâlettir.

Hz. Peygamber, Kurayza Oğulları Seferinden dönerken: “Bundan böyle hücum sırası bize geldi. Artık Kureyş bize hücum edemez, biz onlara hücum edeceğiz!” buyurmuştur (Taberî, Târîh: 2/593).

ÖNEMLİ BİR NOT:

Kurayza Oğulları hakkında uygulandığı rivayet edilen bu katliam haberi, bizce olayı anlatan âyetlerin ruhuna uymamaktadır. Çünkü âyette: "ferîkan taktulûne ve te'sirûne ferîka:bir kısmını öldürüyor, bir kısmını esir alıyordunuz" buyuruluyor. İfadeden, öldürmenin, tutsak almadan önce olduğu anlaşılır. Muhammed Suresinde ise tutsakların ya fidye ile veya fidyesiz serbest bırakılacağı belirtilmektedir (4. âyet).

Esirlerden bir kısmının öldürüleceğine dair bir seçenek yoktur. Âyetin açık hükmüne rağmen Hz. Peygamber'in esir aldığı bu kadar insanı öldürdüğü hakkındaki rivayetin doğruluğundan şüphe etmemek mümkün değildir.

Çünkü Kur'ân'a göre öldürme olayı savaş esnasında olmuştur. Bu da doğaldır. Ama savaştan sonra tutsakların ya lütfen veya serbest bırakılması hükmü vardır. Öldürme hükmü yoktur. Bu husus Muhammed Suresinden öğrenilebilir. Her rivayet de doğru değildir. Bu rivayetlerin doğruluğu veya yanlışlığı Kur'ân terazisine vurularak anlaşılabilir.

Kanaatime göre bu, kasıtlı veya kasıtsız olarak üretilip kaynaklara sokulmuş bir rivayettir. Kuşatma esnasında atılan oklarla kimi savaşçıların öldürülmüş olması gayet doğaldır. Ama teslim olanlar esir edilip o zamanın şartları uyarınca esirlere uygulanan muameleye tabi tutulmuşlardır.

***


 

ADAĞIN ETİNİ, ADAYAN KİMSE YİYEBİLİR Mİ?

Sayın, hocam iyi akşamlar dileyerek size bir sorum olucak, kurban adağı yapan kişi kesilen kurbandan yiyebilir mi? Vereceğiniz cevaba şimdiden çok teşekkür ederim...

Cevap: Kurban adayan kişi, kesilen kurbandan yiyemez. Ne kendisi, ne de çocukları, ana babası adak kurbanın etini yiyemez. Onu olduğu gibi fakirlere vermek gerekir.