KUR’ÂN’IN YAZIMI SIRASINDA BİR DEĞİŞİKLİK OLDU MU?
Pazartesi, 26 Mayıs 2014 00:00

KUR’ÂN’IN YAZIMI SIRASINDA BİR DEĞİŞİKLİK OLDU MU?

Sayın Süleyman Ateş, ... matematik öğretmeni, tahsilli bir bayanım fakat benim aklıma çok sık takılan ve bana imandan çıktığımı düşündüren, dolayısıyla beni çok üzen bir soru var, size danışmak istediğim:

Ben imanın şartlarına inanıyorum. Elhamdülillah Müslüman'ım namazımı kılıyor, elimden gelen ibadetlerimi yapmaya çalışıyorum. Ancak Kur’ân-ı Kerim'in Türkçe mealini okuduğumda aklıma şu takılmıştı: Acaba Kuran'ı Kerim'in yazımı aşamasında değiştirilen ya da direk Allah tarafından gönderildiği gibi yazılmayan âyetler olabilir mi?

Yani Kuran'daki her harf Allah'ın kelamı mıdır? 1 ya da 2 tanesi bile peygamberimizden sonra değiştirilerek aktarılmış olabilir mi?

Ve en önemlisi de benim imanın 6 şartına da ( Kur'ân'ı Kerim'e de inanmam dâhil ) inanıyor olmama rağmen, Kur'ânı Kerim'de değiştirilen âyetler olabilir mi diye düşünmem beni inkârcı, kâfir yapar mı? Yani dinden çıkar mıyım?

Allah razı olsun.. Vatan gazetesindeki yazılarınızdan beri sizinle dünyam aydınlandı. Dinimizin kolaylık dini olduğunu gördüm, hatta namaza başladım. Hepsi için çok çok teşekkür eder, saygılar sunarım değerli hocam.

Cevap: Duygu Hanım, Kur'ân'ın yazımı aşamasında bir değişiklik olması söz konusu değil. Çünkü Kur'ân'ı bir kişi yazmadı. Kur'ân vahyedilince Peygamber'in çevresinde yazı bilenler, vahiyleri yazıyor ve saklıyorlardı. Bunların sayısı 27 kadardır. Yazılanları herkes sakladığı gibi Peygamberimiz de kendi evinde bunları saklıyordu. Çünkü bir nüsha da Hz. Peygamber için yazıyorlardı. Peygamber'in vefatından altı ay geçtikten sonra kurulan bir komisyon bu yazılanları toplayıp bir araya getirdi. Ebubekir'den sonra bu temel Mushaf Ömer'e geçti.

Ancak o zaman Arap yazısı gelişmemişti. Sesli harfler yerine geçen harekeler yoktu. Bu yüzden Kur'ân yalnız yazı ile değil, aynı zamanda ezberlenerek de korunuyordu. Hz. Osman zamanında bu temel Mushaf esas alınarak Kur'ân yeniden derlendi. Bir kişi tarafından değil, 12 kişilik bir komisyon tarafından. Bu derleme altı nüsha olarak yazıldı. Biri Medine'de kaldı. Diğerleri o zaman İslâm İmparatorluğunun belli başlı eyaletlerine gönderildi. Daha birkaç yıl önce Yemen'de, Peygamber Hicretinden 60 yıl sonra yazıldığı tesbit edilen bir Mushaf bulunmuştur. Bulan da Avrupalılardır. Bulunan o nüsha, mevcut Mushafların aynıdır. Hz. Osman Mushaflarından biri Topkapı Müzesindedir. Bu Mushaf da tıpkıbasım olarak yayınlandı. Aynı zamanda bu Mushaflardan biri de Özbekistan'ın Taşkent müzesinde bulunmaktadır. Ben o Mushaf’ı ziyaret ettim. Gerek Topkapı Müzesinde, gerek Taşkent'te bulunan Osman Mushafları mevcut Mushafların aynıdır.

Bu kadar güzel korunan başka bir İlahi Kitap da yoktur. Kur'ân'ı korumayı bizzat Cenabı Hak üstlenmiş: "O Zikri (Kitap)ı biz indirdik biz; ve O'nun koruyucusu da elbette biziz!" (Hicr Suresi: 9) buyurmuştur.

Ama sizin kafanıza takılan "Acaba Kur'ân'ın yazımı sırasında bir harfi veya bazı harfleri değişmiş olabilir mi?" şeklindeki kuşku sizi imandan çıkarmaz. Kur'ân'da kıraat (okuma) farkları vardır. Kimi bir kelimeyi "ya'lemun" okurken kimi "ta'lemun" okuyabilmiştir. Birincisi, bilirler, ikincisi bilirsiniz demektir. Böyle ufak tefek farklar, o zamanki Arap yazısının noktasız ve harekesiz oluşundan kaynaklanmıştır. Onun için bütün ihtimalleri karşılamak üzere Kur'ân'ın çeşitli okunuşlarına izin verilmiştir. Ama bu tür farklar Kur'ân'ın temel anlamında bir değişiklik yapmaz. Kur'ân mesajı hem lafız hem mana itibariyle korunmuştur. Bunda kuşkuya düşmek size bir şey kazandırmaz. Orijinalinin vahiy olduğuna inandıktan sonra ara sıra içinize düşen bu tür kuşkular sizi imandan çıkarmaz. Dininize bağlanın, gereklerini yerine getirin. Gönlünüz rahat eder, huzur bulur. Ayrıntılı bilgi için "Yüce Kur'ân'ın Çağdaş Tefsiri" adlı eserimin birinci cildine veya "Kur'ân Ansiklopedisi" adlı eserimin Kur'ân maddesine bakmalısınız.

Duygu’nun cevabı:

Bu duyarlılığınıza ve yaptığınız açıklamalara çok teşekkür ederim. Sizinle ve eserlerinizle aydınlanmaya devam etmek dileğiyle.