KAMET OKUMANIN HÜKMÜ NEDİR? *** TEVBENİN KAPSAMI
Pazar, 25 Mayıs 2014 00:00

KAMET OKUMANIN HÜKMÜ NEDİR?

Selâmünaleyküm hocam, sizin bilgi ve tecrübelerinize çok saygı duyuyorum. Doğru bilgiyi de ancak sizden öğreneceğime de eminim. Ben namazlarımın sadece farzlarını kılıyorum, sünnetleri sadece sabah ve akşam namazlarında kılıyorum. Bir de kamet getirmek mutlaka gerekiyor mu? Getirmesek bir sakıncası var mı, yani farz mı? Bilgilendirirseniz çok mutlu olacağım. Saygılarımla...                                                           

Cevap: Sünnet, Hz. Peygamber'in kendiliğinden ve yalnız başına kıldığı nafile namazlardır. Bunları kılmak sevaptır ama kılmamak günah değildir. Farzları kılmak yeterlidir. Sünnet kılan artı sevap alır, kılmayan sorumlu olmaz. Ama farzları kılmayan günahkâr olur.

Farz namazları kılarken kamet getirmek sünnettir. Farz veya vacip değildir. Ezan da öyle. Aslında kamet, toplu (cemaatle) kılınan namazlarda, cemaate namazın başlamakta olduğunu duyurmak, herkesi safta toplanmaya davettir. Yalnız başına kılarken başka kimse olmadığına göre artık "Namaz başladı, haydi namaza!" demenin pek anlamı da yoktur. Öyleyse yalnız başına kılan kimsenin, kamet okuması anlamlı olmasa da yine de sevaptır ama okumamanın da bir sakıncası yoktur.


 

TEVBENİN KAPSAMI

Hocam merhaba, Zilzal 7-8. âyetlerde her hayrın ve her şerrin zerre kadar dahi olsa karşılığının olacağı belirtiliyor. Bu bağlamda tevbeyi nasıl anlamalıyız? İhlâs ile tevbe eden birinin kul hakkı da bağışlanır mı?

Kul hakkının kapsamının çok geniş olduğu bir gerçek olduğuna göre tevbe ile affedilebilecek günahlar sadece namaz kılmamak, oruç tutmamak, Allah (c.c) ye karşı olan ibadet yükümlülüklerimizden doğan günahlar için mi geçerlidir sadece? ...

Cevap: Siz bu bilgileri nereden alıyorsunuz bilmiyorum. Benim bildiğim, gönülden tevbe, bütün günahları siler. En büyük günah şirktir. Şirkten dönenin yani tevbe edenin günahları silinir. Hatta şirk içinde işlenen diri diri çocuk öldürme dahi silinir. Çünkü İslâm, kendinden önceki günahları siler. Kul hakkına tecavüz de şirk eylemlerindendir. Gerçek Müslüman kul hakkı yemez ve çiğnemez. Çiğniyorsa adı Müslüman olsa da özü Müslüman değildir. Bu adam tevbe eder, hak yemekten dönerse işte o zaman gerçek Müslüman olur. Allah gönülden tevbe edenleri bağışlar. Zira "Ey nefislerine karşı aşırı giden kullarım, Allâh'ın rahmetinden umut kesmeyin. Allâh bütün günâhları bağışlar. Çünkü O, çok bağışlayan, çok esirgeyendir." (Zümer: 53) buyurmuştur.

Bu tür sorular gerçekten bıktırdı. Yüzlerce kez yazdım bunları ama yine aynı sorular. Lütfen biraz eski yazılarımı okuyun.