YURTDIŞINDA EĞİTİM SIRASINDA İBADET *** DÖVME İLE MEŞGUL OLMA, ALLAH’A YAKIN OLMAYA ÇALIŞ
Perşembe, 22 Mayıs 2014 00:00

YURTDIŞINDA EĞİTİM SIRASINDA İBADET

Her gün yeni bir soruya cevap vermeniz çok güzel bir çalışma. Aklıma takılan bir konu hakkında sizin görüşlerinizi merak ediyorum.

15 Mayıs'ta cennete kimler gider sorusuna gayet açık 2 âyet ile cevap verdiniz (Bakara 62, Maide 69).

Yurtdışında elektronik mühendisliği alanında yüksek lisans yapma niyetim var. Çalışma yapmayı düşündüğüm üniversitede ve civardaki yerleşim yerlerinde cami yok. Cuma namazlarını kılamamış olacağım. Bir de oradaki çalışma temposu yüksek olacak. Namaz borcumu örneğin bir emekli kadar rahat kılamayacağımı düşünüyorum.

Müddessir, 74/40-43'te ifade edilene göre ise namaz kılmayanların cehenneme gideceği belirtiliyor. Eğitim sırasında namazı aksatmanın karşılığı nedir? Eğitimimize mi namazımıza mı önceliği tanımalıyız? ...

Cevap: Siz Allah'ın bileceği şeyi benden soruyorsunuz. Benim bildiğim namazın mazereti yoktur. İşçiye, yolcuya, mesai durumu müsait olmayana (mesela doktora, öğrenciye) Cuma namazı farz değildir. Cumayı kılamayan kimse öğle namazını kılar. Öğle ile ikindi namazlarını birleştirerek kılmak da mümkündür, Aynı şey akşam ile yatsı için de söz konusudur. Öğle vakti içinde durumu müsait olmayan, ikindi vaktinde önce öğleyi, sonra ikindiyi kılabilir. Yahut öğle vakti içinde önce öğleyi, ardından bir kametle ikindiyi kılabilir. Birinci şekle te'hir cem'i, ikindi şekle takdim cem'i denilir. Aynı şey akşam ile yatsı için de uygulanabilir.

Bu kadar kolaylık varken artık namazın mazereti olabilir mi?


 

DÖVME İLE MEŞGUL OLMA, ALLAH’A YAKIN OLMAYA ÇALIŞ

Selâmünaleyküm Hocam.. Benim maruzatım şu; yıllar önce bir hevesle iki koluma yazı şeklinde dövme yaptırdım. Fakat bugün o kadar pişmanım ki. Sildirmek için çaba içindeyim, durumum da pek iyi değil. Bununla birlikte dua edip pişmanlığımı dile getirip tövbe edip Allah'ıma dua ediyorum. Allah katında duam kabul olur mu? Gusül abdesti ve abdest almaya bir mani var mı? Keza ben abdest alıp dua okuyorum, Allah'a yakın olup, O'ndan güç kuvvet alma adına. Ayrıca hocam akşam işten eve dönünce sabah da evden çıkmadan abdest alıp üç kulhu bir elham okuyorum.. Her sabah ve akşam abdest alarak okumam şart mıdır dualarımı? Saygılarımla Hocam...

Cevap: Dövme yaptırmak hoş bir şey değildir ama artık olan olmuştur. Onu sildirmekle meşgul olma. Guslün de abdestin de geçerlidir. Dövmeyi sildirmekle uğraşacağına gönlünle Allah'ı an ve içindeki kötü düşünceleri, vesveseleri silmeğe çalış. Abdestin de, duaların da geçerlidir. Namazlarını kılmaya çalış. Sabah namazını kıl. Vaktinde kılamazsan uyandığın zaman abdest alıp iki rek'at namaz kıl, sonra duanı edip evinden işine git. Akşamleyin de yine namaz kıl. Allah dualarını kabul eder. Kul Allah'a yaklaşırsa Allah da kulunu korur ve bağışlar.