HZ. OSMAN MUSHAFI NEREDE? *** YÖNETİCİYE SAĞLANAN AVANTAJ HELÂL Mİ?
Cuma, 09 Mayıs 2014 00:00

HZ. OSMAN MUSHAFI NEREDE?

Sayın hocam, sizin Kur’ân mealinizi okudum, öğrendiğime göre en eski Kur’ân’ın el yazması hakkında Hz. Osman zamanından örnekler varmış. Bu örneğe ulaşmak istiyorum, nerede bulabilirim? Saygılarımla efendim...

Cevap: Hz. Osman döneminden kalma Mushaflardan biri Topkapı Müzesi, Mukaddes Emanetler bölümünde mevcuttur. Bunun tıpkıbasımı Eski Diyanet İşleri Başkanlarından Dr. Tayyar Altıkulaç tarafından yapılmıştır. Üsküdar, İSAM (İslâm Araştırmalar Merkezin)den temin edebilirsiniz.

Bu Mushafın bir nüshası da Özbekistan'da Taşkent Müzesinde bulunmaktadır. Bu Mushafı 1979 yılında ben görmüştüm. Galiba bir nüshası da Saint Petersburg'da vardır, ama ben onu görmedim. Başarılar.


 

YÖNETİCİYE SAĞLANAN AVANTAJ HELÂL Mİ?

Selâmünaleyküm hocam, sitede yöneticiyiz, mantolama yaptırıyoruz. Birkaç firma ile görüştük, yöneticilerin evlerinden para almıyoruz dediler ve 8.000 de artı para verdiler. Bu para ve evlerimizin bedava yapımı bize helâl mi haram mı? Şunu da belirteyim: firmaların hepsinde metrekare hesabı fiyat aynı. Mesela işin tamamı diyelim 50.000 tl biz hiç demedik: 58.000 yazın 8.000 de bize olsun 8.000 evlerimize almadı 8.000 de artı para verdiler aldık site sakinlerinin haberi yok...

Cevap: Değerli dostum, bu mantolama işini yapanlar sizin kaşınıza gözünüze âşık oldukları için mi bu paraları size lütfediyorlar? Yoksa işi kendilerine vermeniz için mi? Siz kimsiniz? Site sakinlerinin temsilcileri. Site sakinleri, bu firmanın size böyle avantajlar sağladığını bilmiyorlar. Bilseler buna razı olmazlar. Öyle ise o bedava mantolama, artı para sadece sizin değil, bütün site sakinlerinin hakkıdır. Siz onların haberi olmadan bu parayı alırsanız onların hakkını yemiş olursunuz. Haramdır almayın o parayı veya o miktar parayı bütün işin ücretinden düşsünler, her üyeye mesela 8.000 düşeceğine 7.000 lira düşer. Siz de helâl zülal baba bir yöneticilik yapmış olursunuz.

Hz. Ömer zamanındaki olay sizin durumunuza çok benziyor. Ömer Ebu Hüreyre'yi tahsildar olarak Bahreyn'e gönderiyor. Ebu Hüreyre topladığı vergileri getirip Halifeye teslim ediyor. Halife soruyor:

– Bundan başka bir şey var mı sende?

– Hayır, tahsil ettiğim vergiler bu kadar. Ama halk bana şu kadar da hediye verdi.

– Sen Ömer'in tahsildarı olmasaydın o insanlar o hediyeleri sana verirler miydi? Hayır. O halde o hediye adı altında sana verilen paralar da kamuya aittir. Getir onları, der ve tahsildara verilmiş olan hediyeleri alıp Devlet hazinesine yatırır.

İşte adalet ve helâli arama budur kardeşim. Boğazınızdan haram lokma girmemesine özen göstermelisiniz. Bir gün gelir, ömür biter. Yaptığınız işler iyi veya kötü hep karşınıza dikilir. Kiminden sevinir, huzur duyarsınız, haram işlerden de kaçmaya çalışırsınız ama ne mümkün! O sizin canınıza yapışmıştır. Yüce Allah buyurur:

"O gün her nefis, yaptığı her hayrı hazır bulacaktır; işlediği her kötülüğü de. O kötülükle kendisi arasında uzak bir mesafe bulunmasını ister. Allah sizi kendisin(in emirlerine karşı gelmek)den sakındırıyor. Allah, kullarına şefkatlidir." (Âl-i İmran: 30)