EMİRLERE UYMA İSTEKSİZLİĞİ *** BEŞ VAKİT BİR VAKTE İNDİRİLEBİLİR Mİ?
Cumartesi, 03 Mayıs 2014 00:00

EMİRLERE UYMA İSTEKSİZLİĞİ

Merhaba Hocam, sizin sayenizde aklıma takılan sorular cevap buluyorum. Yakın zamanda Kur’ân Mealinizi aldım ve okumaya başladım, bundan sonraki hedefim Tefsîr kitaplarınızı alıp içimdeki tereddütleri dindirmek. Hocam bu yaşıma kadar çeşitli büyüklerimizin meallerini okudum, büyük din adamlarımızın kitaplarını okumaya gayret edip hadis öğrendim; gel gelelim birçok şeyi bilmeme rağmen uygulayamıyorum, normal hayatta yapmam gerekli olanları da sürekli erteliyorum, sanki üstüme ölü toprağı serpilmiş gibi hiçbir heyecan, istek duymuyorum. Bana ne önerirsiniz? Allah sizden her daim razı olsun...

Cevap: Her şey sizin iradenize bağlı. İçinizden dinin emirlerini yapmaya karar verirseniz Allah sizi muvaffak kılar. Kur'ân: "Bir şeye karar verince Allah'a tevekkül et. Çünkü Allah kendisine tevekkül edenleri yani kendisine güvenip dayananları sever" (Âl-i İmran: 159) buyurmaktadır. Mutluluk Kur’ân'a göre yaşamaktadır. "İyi bilin ki Allah'ı anmakla gönüller huzura erer." (Ra'd. 59)

 


 

BEŞ VAKİT BİR VAKTE İNDİRİLEBİLİR Mİ?

Hocam, selâmünaleyküm. Ben öğle ile ikindinin, akşam ile yatsının cem edilerek günlük beş vakit namazı üç vakitte cem ederek kılabileceğimizi biliyor, zannediyordum. Aşağıda alıntısını yaptığım yazınızdan günlük namazları bazen bir vakitte de cem ederek kılabileceğimizi anladım. Yanlış mı anladım? Hocam lütfen acil cevap bekliyorum. Allah'a emanet olun..

Cevap: Gün içinde kılınamayan namazlar kaza edilmez, eda edilir. Yani hep birlikte (cem'an) kılınır. Kamet gerekli değil, sünnettir. Kamet getirilmese de namaz geçerlidir ancak sünnete uyulmamış olur. Sünnete uymak için namazlar öncelik sırasıyla kılınır. Önce bir kametle sabah namazının farzı, ardından bir kametle öğlenin farzı, ardından bir kametle ikindinin farzı, ardından bir kametle akşamın farzı, ardından da bir kametle yatsının farzı kılınır. Buna namazların cem'i yani birlikte kılınması denilir. Peygamberimiz bazı zamanlarda bunu uygulamıştır."

Öğle ile ikindi ve akşam ile yatsı namazlarının cem'edilmesi genelde yolculuklarda ve bazen de iş, bir mazeret dolayısıyla yapılabilir. Hatta Abdullah ibn Abbas'ın anlatımına göre mazeretsiz de bu tür cem yapılabilir.

Ancak gün içindeki 4-5 vakit namazın, bir arada kılınması olayı, savaş gibi çok önemli bir mazeret halinde yapılabilir. Yoksa durup dururken bütün günlük namazlar birleştirilerek kılınmaz. Böyle bir uygulama ancak Hendek Savaşında vuku bulmuştur. Savaş halinde Müslümanlar cepheyi terk edememişler. Gece karanlık basıp karşılıklı saldırılar sona erince Peygamberimiz ashabını toplamış ve "Namazımıza engel oldular..." deyip öğle, ikindi, akşam ve yatsıyı, yatsı vakti içinde cem'an kıldırmıştır. İşte böyle önemli bir mazeret dolayısıyla beş vakit namaz Erteleme cem'iyle cem' edilebilir. Durup dururken namazları bir vakte indirmek caiz değildir.