ABDESTİ BOZAN ŞEY NEDİR? *** BİR SÖZLE BOŞAMA OLMAZ
Salı, 22 Nisan 2014 00:00

ABDESTİ BOZAN ŞEY NEDİR?

1- Sayın hocam, kadınlarda vajinadan gelen beyaz renkteki akıntı abdesti ve namazı bozar mı?

2- Sayın hocam kadınlarda vajinadan gelen yellenme abdesti ve namazı bozar mı? Saygılarımla...

Cevap: Vajinadan gelen akıntı, adı ne olursa olsun, abdesti bozar. Ama vajinadan gelen yellenme abdesti bozmaz. Zaten yellenmenin abdesti bozacağı hakkındaki rivayet, Ebu-Hüreyreden gelen tek kişi rivayetidir. Böyle kişi haberleriyle hüküm sabit olmaz. Kur'ân'a göre büyük ve küçük tuvalete çıkma abdesti bozar. Bu konuda 1001 Soruda İslam adlı eserimde yeterli bilgi verilmiştir.

BİR SÖZLE BOŞAMA OLMAZ

Selâmünaleyküm Hocam, 1 hafta evvel internette talak ile ilgili şeyler okudum. Dünyam karardı. Karısını 3 defa boşayan birinin, bir daha onunla evlenemeyeceğini okudum… Hocam talakın ehemmiyetini öğrendikten sonra içimden karımın ismini söyleyip boşamaya çalışıyorum. Bana gülümsüyor, aklımdan boş ol sözü geçiyor. Yoldayım aynı kelime, namazdayım aynı kelime, aklıma “boş ol” gelince sonuna MA ekliyorum yani boş ol MA. Hocam kalbim sıkışıyor, ter basıyor artık işime de bakamıyorum. Ya vermeye çalıştığım talaklar Allah indinde kabul olursa, ben ne yaparım? Durumumu karıma anlattım, halime üzüldü. Kafana takma geçer dedi. Hocam en zor zamanımda hep yardımıma yetiştiniz, bunlarla talak olmaz inşallah. Ne yapmamı tavsiye edersiniz? Allah razı olsun...

Cevap: İçten geçen düşünce ile kadın boş olmayacağı gibi bir sözle de kadın boş olmaz. Talak Suresinin 1-2 ve Bakara Suresinin 228-229. âyetlerinin ışığı altında kadın, ancak ilişkiye girilmeyen zamanında bir kez boşanır. Bir ay içinde yüz kere de boş sözü kullanılsa bir boşama sayılır. Kadın ikinci temizlik süresine girince yine cinsel ilişkide bulunmadan bir daha boşanır. Yaklaşılmaz. Üçüncü temizlik süresine girince adam kararlı ise yine boşar. Dördüncü âdetine girerse artık kadın tamamen özgür olur, gidip istediğiyle evlenebilir. Ama bir iki ay içinde yapılan boşamalarda erkeğin, karısına dönme hakkı vardır. Üçüncü ayda da boşarsa artık dönme hakkı olmaz. Bu konuda isterseniz "Yüce Kur'ân'ın Çağdaş Tefsiri" adlı eserimde Talak Suresinin 1-3'ncü âyetlerinin tefsirini okuyup geniş bilgi alabilirsiniz.