ZİNA TAKINTISI *** DA DEĞİL TA ŞEKLİNDE OKUNMALIDIR
Cumartesi, 12 Nisan 2014 00:00

ZİNA TAKINTISI

Hocam merhaba, Kur’ân'daki bir âyete kafam çok takılıyor ve bu benim tüm sosyal-iş yaşantımı etkilemeye başladı.

Biliyorsunuz Nur suresi 3. âyette Zina eden insanlarla evlenilmemesi gerektiği belirtiliyor. Siz buna yerinde bir tespit yaparak, "zina yapmış (zena) denmiyor, eyleme devam eden 'zani'lerden bahsediyor" şeklinde bir açıklama getirdiniz. Bu inanın beni çok rahatlattı. Ancak sonra kafama bir şey takıldı.

Peki, aynı surenin 2. âyetinde de zani ve zaniye ifadeleri geçmiyor mu? Kavramlar aynı değil mi? Orada da mı yine eyleme devam eden kişilerden bahsediliyor? O halde 2. âyette de zina yapmış kişilere uygulanacak cezadan değil de, zinayı normal kabul eden kişilere verilecek cezadan mı bahsediliyor? Bunu netleştirebilir misiniz?

Kafamın daha da netleşmesi açısından soruyorum, benim için çok önemli. Çok teşekkür ederim şimdiden...

Cevap: Nur Suresinin 2. âyetinde zina yapmakta olduğu dört tanıkla tesbit edilen kadın ve erkeğin, toplum önünde vurulacak yüz sopa ile cezalandırılacağı vurgulanmaktadır. Eskiden zina yapmış ve tevbe etmiş olanlar değil, fi'len zina suçu işleyen ve bu durum dört tanık tarafından görülüp tesbit edilen kişilerin durumu antılmaktadır. Sizin böyle şeylere kafayı takmanızın manasını anlamıyorum. Artık bugün böyle bir ceza uygulanabilir mi? Bunu kim uygulayacak? Devlet. Mahkeme karar verecek, devlet kararı uygulayacak. Ne böyle bir karar verecek din mahkemesi var, ne de böyle bir hükmü uygulayacak devlet. O halde artık bunun ardına takılmanın anlamı nedir? Zina etmiş olan tevbe eder, Allah'tan af diler. Tevbe eden kişi, günahından arınmış olur. Tevbe eden, günah işlememiş kabul edilir. Allah'ın affetmeyeceği günah da yoktur. Yeter ki kul, gönülden dönsün, Allah'tan af ve mağfiret dilesin.


 

DA DEĞİL TA ŞEKLİNDE OKUNMALIDIR

Muhterem Hocam, benim sorum: Camimizin imamı Fatiha suresini okurken Ihdinas siratalmüstakîm yerine, ihdinassira­dal­müstakîm diyor. O zaman mana değişmiyor mu? Tekrar selâmlarımı sunar hayırlı ömürler dilerim...

Cevap: Doğru telaffuz "İhdinâ's-sırâta'l-mustakîm"dir. Arapçada tı veya ta harfi da şeklinde okunmaz. Çünkü da (dat) harfinin telaffuzudur. Hoca Efendinin bunu kasten yapması hatadır, ama bilmeyerek yapıyorsa inşaallah ikaz ile düzeltir.