YOLCUNUN ARKASINDAN SU DÖKMEK BATIL İNANÇ MI? *** BİZİM HURAFE İLE İŞİMİZ YOK
Pazartesi, 14 Nisan 2014 00:00

YOLCUNUN ARKASINDAN SU DÖKMEK BATIL İNANÇ MI?

Hocam hayırlı günler. Yolcunun arkasından su dökmek batıl inanç mıdır? Siz bu durumu nasıl yorumluyorsunuz? Şimdiden teşekkürler...

Cevap: Yolcunun arkasından su dökmek, batıl inançtır. Ama bu inanç veya uygulama nereden gelmiştir, onu bilemem. Yalnız İslâm'da böyle bir inanç veya uygulama yoktur. Acaba yolcunun arkasından su dökmekle, giden kişinin su gibi hedefine kazasız belasız ulaşması mı amaçlanıyor? Herhalde böyle bir niyet vardır. Her ne olursa olsun, bu uygulama ne Kur'ân'a, ne de Sünnete dayanır. Kur'ân ve sünnette yeri olmayan şeyler, eğer ibadet türünden ise bid'at adını alır. Ama örfe dayalı uygulama ise bunun da iki yönü vardır. Bir kısmı Kitaba ve Sünnete aykırı olmayan uygulamadır ki bu tür örfler geçerlidir. Ama Tevhîd inancına aykırı olan düşünce ve uygulamalar batıldır. Yolcunun arkasından su dökme uygulaması da İslâm'ın Tevhîd ve Tevekkül umdelerine uymaz. O halde batıldır, bunun fayda vereceğine inanmak da batıl inançlardandır.

 


 

BİZİM HURAFE İLE İŞİMİZ YOK

Selâmünaleyküm değerli hocam, umarım iyisinizdir. Müsaadenizle size bir sorum olacak, bir arkadaşım bir cami hocasından vücûhat diye bir ilim öğrendiğini ve bu ilimden herkesin sorumlu olduğunu ve bilemediğimiz takdirde hesaba çekileceğimizi söyleyip duruyor. Fakat arkadaşımızın hocası ve kendisi bu ilmi bildiği için, bu ilimden hiç haberi olmayan bizler hesaba çekilmeyerek af buyurun yırtmış oluyoruz. Bu vücûhat ilmi, Arapça harfin birini kâğıda yazıyor, sonra o harfin sağına soluna ok çekerek geometrik bir şeyler çiziyorlar.

Böyle bir ilim olabilir mi değerli hocam? Bu hususta beni aydınlatırsanız memnun olurum. Çalışmalarınızda sabır ve kolaylıklar dilerim, selâm ve sevgilerimle ...

Cevap: O adam hurafecinin biridir. Vücûhat ilmi dediği o saçmalığı Peygamberimiz de ashabı da bilmiyordu. Onlar böyle tılsımlarla, büyülerle uğraşmadılar. Zaten bu gibi şeylerle uğraşmak günahtır. Bırakınız o arkadaşınız ve hocası cennetin başköşesine otursunlar. Bizler bilmediğimiz için onların cennetine gitmeyiz. Biz de Peygamberimizin cennetine gidelim, yeter.